НЧ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1871“ ПОСВЕТИ ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАЕСТРО ДОЧО ДОЧЕВ

март 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПОЗДРАВИ САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ С ПОДНАСЯНЕ НА КРАСИВО НАПРАВЕНА КОШНИЦА С ЦВЕТЯ 

„Добър вечер, дами и господа! Добре дошли на тържествения концерт, посветен на 100 години от рождението на Дочо Дочев – педагог, диригент, композитор, почетен гражданин на гр. Трявна. Изключително скромен човек, допринесъл много за културния живот на нашия град.“

С тези думи, вчера вечерта, бе официално открит тържественият концерт в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Културното събитие, посветено на 100-годишнината от рождението на един от основателите и първи директор на Музикалната школа към читалището през 1954 год., събра десетки граждани, бивши възпитаници на ШИ „Янко Мустаков“ и културни дейци, които с голямо вълнение и наслада наблюдаваха изпълненията на участниците. Събитието бе уважено и от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Начало на тържественият концерт поставиха изпълненията на Детска вокална група по народно пеене с ръководител Николина Кирилова към Школата за изкуства „Янко Мустаков“, които веднага приповдигнаха настроението на присъстващите. След тях на сцената излязоха децата от Детски танцов състав към НЧ „Пенчо Славейков 1871“, които представиха танца „Северняци“.

Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ – днес продължаваща делото на Дочо Дочев под ръководството на Манка Билчева в началото и Мариела Драганова сега, изпяха богата гама от народни песни, включително и „Наричали са Иван и Рада“ от тревненския край.

Празничната програма продължи с магията на българските гласове в лицето на Наталия Билчева и Мариела Драганова –  бивши възпитаници на ШИ „Янко Мустаков“ и изпълнението на талантливия Ивайло Георгиев от класа по акордеон с преподавател Мая Рачева.

Кулминация на тържествения концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на маестро Дочо Дочев, поставиха спиращите дъха танцови изпълнения на Танцов ансамбъл „Трявна“ и Детски танцов състав към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Кметът на Община Трявна изказа огромната си благодарност, че днес Трявна наистина има горди последователи на големия Дочо Дочев и поздрави самодейните състави с поднасяне на красиво направена кошница с цветя.

Част от културното събитие бе и откриването на изложба с архивни снимки за делото и живота на маестро Дочо Дочев, която може да бъде разгледана във фоайето на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна.