ОБЩИНА ТРЯВНА ИЗГАСЯ ОСВЕТЛЕНИЕТО НА ЗНАКОВИ СГРАДИ В ПОДКРЕПА НА „ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА“

март 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ФАСАДНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ НА СГРАДАТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА ЩЕ БЪДЕ ИЗГАСЕНО ЗА ЕДИН ЧАС НА 25 МАРТ, ОТ 20:30 Ч. ДО 21:30 Ч.

Община Трявна, за поредна година, ще подкрепи най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя, като изгаси осветлението на знакови сгради за един час. „Часът на Земята“, иницииран от международната природозащитна организация WWF, ще се проведе на 25 март 2023 год., събота, от 20:30 ч. до 21:30 ч. Тази година WWF посвещава своята инициатива на опазването на дома на дивите животни.

„Мястото, на което живеем, природата около нас, планетата Земя и тяхното опазване са грижа и отговорност на всички нас! Нека й подаваме ръка всеки ден и бъдем нейн приятел! Нека учим децата си и да им показваме, че малките стъпки означават много за околната среда, животните и тяхното местообитание. Призоваваме всеки, който има възможост да изключи осветлението за един час, да спре електроуредите вкъщи и да бъде съпричастен към световната кауза! В името на Земята и нейното бъдеще!“ коментира кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

„Часът на Земята“ ще бъде подкрепен от местната власт с изключване на фасадното осветление на сградата на общинска администрация Трявна и Часовниковата кула за един час.

Не случайно, тази година, WWF посвещава глобалната си кампания на опазването на дома на дивите животните, тъй като за по-малко от един човешки живот сме загубили 69% от техните представители по света.

Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия. Всяка секунда по света се изсича гора с размерите на едно футболно игрище. С нея безвъзвратно губим и всички нейни обитатели, както и ползите, които би донесла на хората, ако беше запазена цяла и непокътната, посочват от международната природозащитна организация. И допълват.

Как да спрем тази загуба на живот? Как да направим така, че биоразнообразието – сърдечният ритъм на нашата планета – да се възстанови и стабилизира?

Часът на Земята 2023 може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините.

Всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен – можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възстановяваме природата там, където живеем, да използваме възобновяеми източници на енергия.

Включете се и Вие! Бъдете съпричастни, защото всички ние живеем тук и сега на планетата Земя!