НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ОФИЦИАЛНО ЗАПОЧНА ВЪВ ВСИЧКИ ДЕТСКИ И УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА

септември 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО ОТКРИ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН В СУ „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“, ДГ „СВЕТЛИНА“ И ДГ „КАЛИНА“ В ТРЯВНА 

15-ти септември е един от най-вълнуващите и запомнящи се дни за всеки един от нас! Това е денят, в който децата прекрачват за първи или пореден път училищния праг, учителите отново влизат в класните стаи, за да поведат към светлина и бъднина любознателните си възпитаници, а родителите с трепет изпращат своите малчугани. Днес новата учебна година официално започна във всички детски и учебни заведения на територията на Община Трявна с празнични тържества и подготвени програми.

По традиция кметът на Община Трявна бе официален гост в Средно училище „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, където точно в 09:30 ч. дворът на учебното заведение се изпълни отново с десетки ученици, познати учители и въодушевени родители.

Г-жа Силвия Кръстева пожела една здрава, успешна и изпълнена с приятни емоции нова учебна година и връчи поздравителен адрес и голям букет на директора на СУ „Петко Р. Славейков“. В знак на уважение поздравителни адреси, книжки и тетрадки бяха връчени и на всички 54 първокласници в старата гимназия в Трявна. Подаръчетата бяха осигурени от Община Трявна с подкрепата на г-н Николай Николов и г-н Генчо Петков.

„За мен е истинско удоволствие и привилегия да съм отново тук и да имам възможността да Ви поздравя с първия учебен ден и да ви кажа „Честит 15-ти септември!“, защото 15-ти септември всяка година е най-вълнуващия ден! Всички ние го чакаме с трепет и вълнение, за да видим толкова много усмивки на прекрасните ни деца! Уважаеми учители, обръщам се първо към Вас – „Учейки другите, човек учи и себе си!“, това е казал Сенека, затова Ви пожелавам да сте здрави, все така мъдро и отговорно да водите децата ни и младите хора по пътя на знанието, да ги дарявате с любовта си, за да може те да продължават напред. Скъпи ученици, убедена съм, че под покрива на Славейковото училище, Вие ще срещнете нови приятелства, ще имате нови възможности, ще покорявате върхове, понякога ще Ви е трудно, но именно затова Вашите учители ще бъдат до Вас! Вие ще напишете Вашата страница от историята на Славейковото училище и единствено от Вас зависи дали тя ще бъде ярка и запомняща се! Затова отворете умовете и сърцата си и приемайте всичко онова, на което ще Ви научат Вашите учители, защото Вие сте нашето бъдеще – бъдещето на Трявна, бъдещето на България! Уважаеми родители, бъдете винаги до децата си! Подкрепяйте ги безусловно, помагайте им, обичайте ги, дарявайте ги с любовта си, защото само по този начин те ще знаят, че не са сами и ще имат сигурността да могат да се справят! Пожелавам на всички здраве и успешна нова учебна година!“ завърши своето пожелание кметът на Община Трявна.

Празничното тържество започна под звуците на националния химн на Република България, изнасяне на училищното знаме и премина с песни, танци и пиеси в изпълнение на талантливите възпитаници от Славейковото училище. Своите поздравления по повод първия учебен ден и новата учебна година отправиха още г-жа Боряна Казасова – председател на Обществения съвет на училището и г-жа Гергана Ганчева – директор на учебното заведение.

„Честит празник на всички, които носят училището в себе си! Пожелавам Ви една истинска и успешна учебна година! Година, през която, Вие ученици, да откриете много нови и интересни неща за света около Вас, а Вие учители да се преборите с трудностите и предизвикателствата и да получите заслужено удовлетворение от добре свършената работа. Първият учебен ден е нова страница в живота на всеки един ученик, независимо от това дали стъпва в училище за първи или пореден път и това е най-ценния път – пътят на знанието, на просвещението, на мъдростта, които ще Ви дадат сили да преодолеете препятствията и да се преборите с трудностите, които ще Ви направят нови хора.“, сподели в своето поздравително слово председателят на Обществения съвет на училището.

Да бъдат амбициозни, упорити и любознателни пожела на всички ученици директорът на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, който подчерта, че грамотността и знанието правят човекът свободен.

„Днес отново е 15-ти септември – денят, в който децата на България изпълват училищните столове, а училищният звънец призовава малки и големи ученици по пътя на познанието. Скъпи първокласници, обръщам се първо към Вас, защото Вие сте най-развълнувани днес. За Вас, първият учебен ден е специален празник, защото е началото на вашият път към знанието. Училището е свят, не само сграда! Свят, в който ще получите знания, ще намерите приятели, Вашите учители Ви обичат и искат да научите много – няма учител, който да не иска да има успешни ученици! Затова бъдете усърдни и уважавайте своите учители! Скъпи ученици, грамотността и знанието правят човекът свободен! Бъдете упорити, амбициозни във всеки Ваш поглед напред!“, завърши своето обръщение по повод 15-ти септември г-жа Гергана Ганчева.

Малките първокласници, техните учители, а след тях и всички ученици преминаха под голямата арка под звуците на училищния звънец с пожелание за „Добър час!“ и успехи по вода!

С много радост, трепет и вълнение, кметът на Община Трявна бе посрещнат и от педагогическото настоятелство на Детска градина „Светлина“ – гр. Трявна, които за пореден път откриха новата учебна година с богата програма, много песни, танци и приятни емоции.

И тук, г-жа Силвия Кръстева поздрави малките дечица и отправи своите благодарности към всички учители и възпитатели за неуморния труд, който ежедневно полагат в своята професия, след което раздаде подаръци на детските групи.

Кметът на Община Трявна уважи и празничното тържество в Детска градина „Калина“ – гр. Трявна, която тази сутрин също изпълни двора си с малчугани, учители и десетки родители. И тук, присъстващите бяха зарадвани с много песни, танци и стихчета, които показаха, че малките сладури са готови за новата учебна година и с нетърпение ще се потопят в света на знанието и забавлението.

Поздравителни адреси, красиви букети с цветя и много подаръци зарадваха директорите и децата на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, Основно училище „Васил Левски“ – гр. Плачковци и Детска градина „Осми март“ – гр. Плачковци. Празничните тържества в детските и учебни заведения бяха уважени от инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна, г-н Борислав Борисов – кмет на Кметство Плачковци, инж. Радостина Пухтова – директор дирекция „Териториално и селищно устройство“ при Община Трявна и г-н Станимир Чуков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна.

Община Трявна още веднъж поздравява всички първокласници, ученици, преподаватели и родители по случай 15-ти септември и им пожелава най-вече да бъдат здрави, много вдъхновени, любознателни и успешни през новата учебна година.

Честит празник! На добър час!