ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2023 В ТРЯВНА

май 26, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

НАЙ-ЗНАЧИМОТО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ В ТРЯВНА, ПРОВЕЖДАЩО СЕ ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, БЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТО ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА ИЛИЯНА ЙОТОВА НА 25 МАЙ 2023 В ТРЯВНА 

Най-значимото културно събитие, посветено на делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови, официално започна във възрожденска Трявна. Четиридневните Национални Славейкови празници се провеждат от 1968 година насам и са под патронажа на президента на Република България. Тази година официален гост бе вицепрезидентът на Републиката г-жа Илияна Йотова, която заедно с кмета на Община Трявна постави начало на културните мероприятия в града.

Славейковите дни, които ще продължат до 28 май 2023 год. включително, бяха открити вчера, 25 май 2023 год., на площад „Капитан дядо Никола“ с отслужване на празничен водосвет. Въпреки дъждовното време събитието събра десетки гости, сред които областният управител и зам.-областният управител на област Габрово, председателят на Общински съвет Трявна, общински съветници, чуждестранни делегации от побратимените на Община Трявна градове от Полша, Република Северна Македония, Хърватия и Швейцария, както и представители на сдружение „Дузлаж“; почетни граждани и съпруги на почетни граждани на Трявна; кметове на общини, представители на регионални институции, десетки жители и гости на града.

В своето приветствено слово кметът на Община Трявна подчерта щастието тревненци да бъдат горди последователи на завещаното от баща и син Славейкови и настоящият им дълг културното и духовно богатство да бъде съхранено и предадено на идните поколения.

„За мен е висока чест и привилегия да съм днес тук и да имам възможността да кажа „Добре дошли!“ на Националните Славейкови празници 2023 година! Символ на нашия град, символ на почит и уважение към делото на баща и син Славейкови! Убедена съм, че всеки, който веднъж се е докоснал до словата на Славейкови, до възрожденският пламък на града ни, до богатите традиции и впечатляващата ни архитектура, която е навсякъде около нас, винаги се връща в Трявна! Щастлива съм, че и тази година, имаме възможност да проведем Националните Славейкови празници, защото трябва да помним завещаното ни от Славейкови, да следваме делата, заветите и пътят им! И само по този начин ще покажем на децата ни, че те, Славейкови, са стожерите на духовното пробуждане на нашия народ и че завещания морал, ценности и вяра са гордост за всички нас, гордост за България!

И нека днес, нашите деца продължават да четат и да откриват красотата в стиховете и поемите на баща и син Славейкови, защото именно те пробуждат народа ни към духовно и културно израстване. Защото историята ни не е само минало, тя е настояще и бъдеще! А всички ние сме щастливци! Щастливци сме, че нашият град е Трявна, градът на Славейкови и че никой не успя да пречупи духа ни, за да продължим започнатото и да вървим напред! Затова е наше задължение ревностно да пазим завещаното ни и да покажем на нашите деца, че трябва да останат завинаги, свързани с Трявна, със словата на Славейкови. Нека не забравят, че да са неразделни и да носят истинската любов в сърцата си е най-голямото богатство и че както е казал Пенчо Славейков „…сърцето е склад, отгдето умът черпи най-хубавата храна…“. Нека носим Трявна в сърцата си.

Тук е моментът да споделя, че и тази година Националните Славейкови празници се провеждат под патронажа президента на Република България г-н Румен Радев, разбира се с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фирма „ЕМКО“. Благодарим Ви! Радвам се, че въпреки времето виждам толкова хора на емблематичния за нас площад и тази вечер и през следващите няколко дни ще имаме възможност да се насладим на прекрасната програма, която сме подготвили! Затова пожелавам вдъхновение и успешни изяви на участниците в Националните Славейкови празници тази година. Нека бъдем здрави, нека бъдем духовно извисени. Нека бъдем горди последователи на Славейковия род. На добър час! Обявявам Националните Славейкови празници 2023 година за открити!“, заяви в своето приветствено слово кметът на Община Трявна по случай официалното откриване на тазгодишните Национални Славейкови празници в Трявна.

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова благодари на жителите на Трявна, че днес те предават българската идентичност, завещана ни от време оно и са ревностни пазители на неповторимата атмосфера, традиции и занаят, с които се слави този възрожденския край.

„Трявна е столицата на две огромни културни епохи. На бащата Славейков, за когото водещи бяха традицията и националното, и на сина Славейков – един от най-модерните за времето си хора, който чрез кръга „Мисъл“ проправи пътя на новата модерна литература и философия в българската духовност и изкуство“, посочи в своето обръщение вицепрезидентът на Република България и подчерта, че днес България има нужда от държавници като Петко и Пенчо Славейкови, които да сочат пътя напред.

„Колко са днес енциклопедичните личности като Петко и Пенчо Славейкови, които да ни превеждат през вековете, да съхраняват българското, да сочат светлината?! Нуждаем се от държавници, които като фамилията Славейкови да показват пътя напред“, заяви още г-жа Илияна Йотова.

Поздравително слово по повод начало на Националните Славейкови празници в Трявна отправи и областният управител на област Габрово г-жа Кристина Сидорова.

По традиция празничната програма продължи с музикалните изпълнения на Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна с ръководител Виолета Сиракова.

Кулминация на официалното откриване на Славейкови дни в Трявна бяха спиращите дъха виртуозни изпълнения на Тримата български тенори, които предизвикаха бурни емоции и овации сред присъстващите гости.

Първият от четирите празнични дни в Трявна завърши с комедийната постановка „Аз, тя и тя“, която бе изиграна от местната Театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Постановката изпълни салона на читалището и разсмя до сълзи публиката със своите сцени, отразяващи различни житейски ситуации по време на дългогодишни съвместни съжителства. За своята неуморна самодейна дейност и за любовта към културата, кметът на Община Трявна поздрави актьорите с поднасяне на голяма кошница с цветя, с което изрази своята искрена благодарност.

По-рано през деня кметът на Община Трявна проведе и официална работна среща с вицепрезидента на Р България, който предварително посети Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и се запозна на място със специалностите и развитието на специализираното учебно заведение.

По време на работната среща присъстваха още областният управител и зам.-областният управител на област Габрово, председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Община Трявна. Сред основните теми, които бяха обсъдени между местната и държавната власт бяха начините за съхраняване, развитие и популяризиране на НГПИ „Тревненска школа“ като съвременен последовател на старите тревненски занаяти, както и предизвикателствата пред общините поради липсата на редовен кабинет и приет бюджет.

Официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в Трявна в знак на почит и преклонение пред тяхното значимо дело за България.

Фотограф: Димитър Сотиров