ОТКРИХА ДНИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБАТА В ТРЯВНА С ДЕМОНСТРАЦИИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

май 5, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПОЖЕЛА УСПЕХ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА И БЛАГОДАРИ НА СЪВРЕМЕННИТЕ МАЙСТОРИ, ЧЕ ПРЕДАВАТ ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ ОТ ВРЕМЕ ОНО НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ 

За поредна година възрожденска Трявна е домакин на превърналите се вече в традиция Дни на дърворезбата и на специализираните училища по изкуства в България. За поредна година старинния площад „Капитан дядо Никола“ е „арена“ на млади майстори дърворезбари, иконописци, каменоделци, занаятчии, избрали да вървят по стъпките на своите предшественици. Старите майстори, еталон за художественото изкуство, оставили своя почерк навсякъде около нас. Основатели на Първата художествена школа у нас – Тревненската, от времето на Възраждането. Ето защо и тук, преди години, се поставят основите на Дните на дърворезбата, върху които продължава да се гради и до днес!

Събитието бе официално открито днес, 05 май 2023 год., на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града от основните организатори в лицето на директора на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и кмета на Община Трявна.

„Добре дошли на всички колеги, ученици и гости на града! За пореден път съм радостен, че може да открием Дните на дърворезбата в гр. Трявна. Един празник, който вече от доста години провеждаме съвместно с Община Трявна и аз се надявам, че той не само че е станал традиционен, а той е припознат като един от знаковите празници на града. Бих искал да пожелая всички да могат да съпреживеят празника, да усетят не само духа и традициите, които са ни завещали старите майстори, а да видят – най-вече затова правим тази експозиция и тези презентации, тук точно на центъра пред знаковата Часовникова кула на Трявна, на бъдещите майстори, на младото поколение.“ сподели при откриването директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов и запозна присъстващите с богатата празнична програма през следващите три дни на събитието.

Кметът на Община Трявна пожела успех на тазгодишното издание на Дни на дърворезбата и на специализираните училища и изрази своята искрена благодарност към съвременните майстори, които не спират да предават занаятите на идните поколения.

„За мен е удоволствие, че и тази година в нашия град, в града на старите майсторите и художествените занаяти, ще имаме възможност да проведем традиционните вече Дни на дърворезбата. Разбира се, благодарение на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и Община Трявна. Днес и следващите два дни ще имаме възможност да се насладим всъщност на всичко онова, което е Трявна – възрожденски дух, занаяти и традиции! Защото всички знаем, че като погледнем назад в историята именно тук, в Трявна, е създадена Първата художествена школа от времето на Възраждането, а тревненци са успели да съхранят всичко това през вековете, така е и до днес. Защото майсторлъкът на тревненци може да се види навсякъде около нас – къщи, музеи, църкви, та дори и далеч извън Трявна. Радвам се и че всички ние, тревненци, се гордеем, че НГПИ „Тревненска школа“ вече над 100 години продължава да вдъхновява децата ни и да учи на занаят поколенията ни. Именно заради това искам да пожелая успех на тазгодишното издание на Дните на дърворезбата, да благодаря на НГПИ „Тревненска школа“ за това, което правят, както и за съдействието, разбира се, на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство. На добър час!“ завърши своето обръщение към всички гости г-жа Силвия Кръстева.

Официалното откриване уважиха още председателя на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, директора на СМРЗИ – Трявна г-жа Юлия Нинова, както и областния управител на област Габрово г-жа Кристина Сидорова, която също приветства присъстващите и пожела успех на Дни на дърворезбата 2023.

„Прекрасно е, че през тези три дни Трявна става център на българската традиция, става център на българските занаяти и всъщност показва това, което ние сме като българи! Показва нашите традиции и ги предава на децата ни. Много е хубаво, че днес на този площад среща си дават училищата по изкуства, защото те пазят българското, онази красота, която през годините ни е отличавала от другите народи! Предавайте я на децата, пазете я и я развивайте, тук, в сърцето на България – Трявна. Успех на всички, вярвам, че този площад ще бъде изпълнен с много хора през следващите три дена и всеки ще открие по нещо за себе си и ще си го отнесе вкъщи!“ завърши областният управител на област Габрово г-жа Кристина Сидорова.

Традиционните Дни на дърворезбата в Трявна продължават до 07 май 2023 год. включително. Жителите и гостите на града могат да се насладят на таланта и майсторлъка на младите възпитаници от четири специализирани художествени училища към Министерство на културата тази година – домакините от НГПИ „Тревненска школа“ с демонстрации на трите художествени специалности – дърворезба, иконопис и интериорен дизайн; НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, които представят художествена тъкан; СХУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян с демонстрации на прочутата и изключително красива художествена керамика и каменоделие от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Навръх големият български празник Гергьовден, 06 май 2023 год., Дни на дърворезбата продължават в Трявна със своята кулминация – шествие на майсторите дърворезбари с иконата на „Св. Георги“ от НГПИ „Тревненска школа“ до музей „Даскалова къща“, където по традиция ще бъдат поднесени венци в знак на преклонение и благодарност. Не случайно, всяка година шествието завършва в Даскалова къща, тъй като тя е сред основните места, свързани с художествения занаят дърворезба. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, в резултат на който таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес.

Паралелно с демонстрациите и предстоящото шествие продължава и работата на петимата майстори дърворезбари на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в града. Четиримата българи и гост дърворезбаря от побратимения на Община Трявна град Бриенц, Швейцария, са част от симпозиум „Облог в Трявна“, който пресъздава някогашния такъв между стария тревненски майстор и неговия калфа.

Занаятчиите работят с двуметрови дървени трупи от бук и най-добрият сред тях ще бъде награден в неделя, 7 май 2023 год., по време на официалното откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ в галерия „Гъбенски“ от 17:30 ч.

Заповядайте! Очакваме Ви!