ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА 147 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

май 5, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

20 април 1876 година. Копривщица. Преждевременно избухва Априлското въстание, подготвено и организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че търпи неуспех, бунтовничеството на българите говори за един ярък и непримирим подвиг, който се оказва повратен за българската история. Навсякъде цари обединение и единство, водени от една единствена главна цел – извоюване на независимост и свобода на България! Трявна също дава своите жертви. Героите от Тревненската Зографска чета завинаги оставят своите имена в славната ни история и без страх се включват в Априлското въстание, борейки се до последно!

Днес, 147 години по-късно, отново си спомняме за всички тях – знайните и незнайни наши предци, благодарение на които живеем в свободна и независима България! Точно в 10:00 ч. в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна бе отслужена панихида от местните духовни лица към Тревненската духовна околия, които се помолиха за мир на техните души.

Кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха цветя пред паметниците на поборниците и опълченците Петър Балабанов, Васил Михалев, Цаню Захариев и Тотьо Брънеков, чиито гробове се намират в двора на църквата. Своята почит към всички тях отдадоха още директорът и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, както и общински служители.

В знак на признателност и благодарност към делото и приноса на Тревненската Зографска чета и на всички опълченци, дали живота си в името на свободна България, бяха положени още цветя пред паметника на Петър Генчев, паметния мемориал „Стена на храбростта“ и пред Паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на страната ни.

Поклон пред светлата памет на всички наши герои!