ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА ВИНЕНИЯ ФЕСТИВАЛ В ТРЯВНА ПОЖЪНА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ

май 4, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ФЕСТИВАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНЕНИ СОРТОВЕ,  ОРГАНИЗИРАН ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА И „ДИ ВИНО“, ПРОДЪЛЖИ ТРИ ДНИ В ТРЯВНА И СЪБРА ДЕСЕТКИ ЛЮБИТЕЛИ НА БОЖЕСТВЕНАТА НАПИТКА 

„Най-добре организираният винен фестивал на открито извън големите градове на страната! Поздравления!“; „Благодарим за чудесното винено събитие в Трявна! Всичко беше отлично преценено, организирано и проведено. Радваме се, че бяхме част от него и се надяваме, че ще осъществите идеята да го направите традиционно!“; „Фестивалът в Трявна показа, че има сериозно развитие на винената култура в цялата ни страна, а в часност интересът към българските вина и сортове определено е нараснал значително и продължава да върви нагоре. Надяваме се Фестивалът на българските винени сортове в Трявна да се превърне в традиция, а и все повече подобни винени празници да се организират из цялата страна!“. Това са само част от положителните оценки на обратната връзка, която първият Фестивал на българските винени сортове в Трявна получи. Три дни /28 – 30 април 2023 год./ възрожденският град беше „столица“ на божествената напитка, а площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище беше сцена на изложители, изпълнители и партньори на изданието в лицето на „Chilli Hills Farm“, „Devin“ „Detelina’s Nuts“ и „Eco Partners“. Освен обогатяване на общинския културен календар, фестивалът обогати и националния винен такъв през тази година.

Първото по рода си събитие бе официално открито на 28 април 2023 год. /петък/ от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов и съорганизаторите в лицето на г-н Емил Коралов от DiVino.BG, които поздравиха изложителите и пожелаха успех на винения форум. Фестивалът бе уважен от ръководството на областна администрация Габрово, както и от представители на различни институции в региона.

„За мен е изключително удоволствие и привилегия да съм тук днес и да имам възможността да Ви привествам по случай организирания за първия път Фестивал на българските винени сортове в Трявна! Мисля, че тук е времето като начало да кажа кои са виновниците за това събитие да се случи – моля, аплодисменти за „Ди Вино“, които прегърнаха нашата идея. Няма да пропусна и човекът, благодарение на когото преди три години тази идея сподели с мен и ние я прегърнахме и основно се беше ангажирал от името на Община Трявна да организира всичко това! Това е моят заместник г-н Маринов! Благодаря на нашите партньори и на всички Вас, участниците, на избите, които се съгласиха да участват!“ сподели при откриването кметът на Община Трявна.

„За нас е много голяма чест, че партнираме на Община Трявна, аз изключително много се възхищавам на ентусиазма на г-н Маринов, който наистина от три-четири години се опита да направи този фестивал, но заради пандемията от Covid-19 отпадна. Огромна тръпка е за нас от „Ди Вино“, защото както знаете правим почти всичко в София, където ни е доста по-лесно, но и тук си е предизвикателство! Вярвам, че за всички Вас, винари, участници, ще е наистина много полезно, защото ще се срещнете с доста по-различни хора от тези, които обикновено виждате в големите градове. Това са не по-малко страстни любители на виното, които също трябва да имат възможност да се докоснат до Вашите вина, които стават все по-добри и по-добри през последните години!“ подчерта г-н Емил Коралов – идеолог и издател на „DiVino.bg“ и „DiVino Magazine“.

„Надяваме се да си изкарате хубаво при нас, надяваме се събитието да се проведе успешно и да го превърнем в традиционно такова, за да може да Ви поканим догодина пак да присъствате!“ пожела на всички гости и зам.-кметът на Община Трявна, който стои в основата на идеята и реализирането на първия винен фестивал в Трявна.

Фестивал на българските винени сортове в Трявна събра на едно място 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове. А именно: Ангъс ЕстейтБендидаБонония ЕстейтБратановиВила БасареаВинарна ЧукараВитус МариновиГорунДрагомирДрагошиновДюсЗаара Естейт, КонопанеМалката ЗвездаМарянМеди ВалиНояОрбелияПинк ПеликанСала ЕстейтЦарев БродШато Коларово.

На различните сортове вина се наслаждаваха както местни жители, така и доста външни гости от цялата страна, които посетиха Трявна специално за виненото изложение. С провеждането на подобен форум градът доказа, че може да развива туризъм и с по-малко популярен за региона отрасъл, какъвто е именно този на виното.

Вината бяха представяни от производителите на място, които детайлно запознаваха дегустаторите с реколтите, вкуса и спецификите на сортове. По думите им българинът е повишил своята винена култура и голяма част от посетителите са дали точна, ясна и аргументирана обратна връзка за напитките след тяхната дегустация.

Освен дегустационно изложение на място, всеки желаещ можеше да посети и организираните мастъркласове в съботния и неделния ден. Събитията се проведоха в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация и включваха представяне на типични сортове с вертикални дегустации, дегустации на специални и занаятчийски вина от доказани технолози в лицата на Николай Кръстев от винарска изба Царев брод; Мария Стоева от винарна Братанов; Стойчо Стоев от винарска изба Меди Вали; Елизабет Портева от винарна Бедида и Петър Иванов от винарска изба Марян.

За доброто настроение на гостите, през трите фестивални вечери, се погрижиха талантливите музиканти Ралица и Светльо, Краси Стефанов и Sunshine Duo, които допълниха атмосферата с познати джаз и поп изпълнения под открито небе.

С игри и забавления, деца и родители се запознаха с ползите от разделното събиране на щанда на „Еко Партнърс“, който се грижеше за правилното третиране на празните винени бутилки. Стъклените отпадъци бяха демонстративно трошени на място в специално предоставена, от партньорите на събитието, машина за трошене на стъклени бутилки и буркани.

Много емоции, сълзи от смях и не само предизвика състезанието по надяждане с лютите сосове на „Chilli Hills Farm“, което се проведе в заключителния неделен ден. В „огненото“ предизвикателство се включиха общо шестима ентусиасти, които имаха за задача да изядат по една лъжичка от различните по лютивост сосове на „Chilli Hills Farm“ и да издържат, колкото се може повече на „силните“ усещания. Бонус към всички тях бе и изяждането на парче лют шоколад, който е единствения по рода си у нас, производство отново на „Chilli Hills Farm“.

Някои от участниците се отказаха още в началото, други опитаха повече от един сос, но най-големият любител на лютото сред тях се оказа Свилен, който имаше сили за още „горещи“ емоции. Мъжът бе награден от представителите на „Chilli Hills Farm“, които с удоволствие връчиха от своите сосове на победителя и му пожелаха още успешни прояви в подобни състезания.

Първият Фестивал на българските винени сортове в Трявна приключи с награда „Вино на публиката“, която бе връчена от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. Стъклената статуетка получиха братята Марио и Боян Боеви от винарска изба „Pink Pelican“, чието бяло вино „Тамянка“, реколта 2022, стана любимо вино на публиката. Същият сорт гордо носи титлата и  „Вино на годината“ през 2019 год.

„Искам да благодаря на всички които се наслаждаваха през тези три дни на този прекрасен фестивал на българските винени сортове. Надявам се да сте в добро настроение, с чаша вино и да сте си изкарали хубаво и разбира се, живот и здраве, ще Ви очакваме отново! Благодаря Ви!“ заяви кметът на Община Трявна при връчването на наградата „Вино на публиката“.

Втори след „Pink Pelican“ се наредиха винарна Царев брод“ с „Айс Ризлинг“, реколта 2020, а третото място почетно зае „Шато Коларово“ с виното „Метаморфоза“ Сира, реколта 2018.

Фотограф: Димитър Сотиров

*Всички снимки от тридневното събитие в Трявна ще откриете на двете ни официални FB страници – „Община Трявна“ и „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.