ПАНИХИДА И ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ ПО СЛУЧАЙ 147 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ТРЯВНА

май 4, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Тази година България отбелязва 147 години от избухване на Априлското въстание – един от ключовите и повратни моменти в българската история, ярък израз на непримиримост и обединеност в името на така жадуваната свобода! По традиция на много места из страната годишнината от въстанието се отбелязва с пресъздаване на славните исторически събития, като едни от най-впечатляващите са тези в Копривщица.

Именно там, на 20 април 1876 год., гръмва първата пушка и Априлското въстание избухва преждевременно. Организирано от Гюргевския революционен комитет, въпреки своя неуспех, то оставя силен отзвук в Западна Европа и Русия и достига своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Трявна записва своето име в славната история на България и нейното Освободително движение с малобройната, но величава дружинка – „Зографската чета“.

147 години по-късно тревненската общественост отново ще се преклони пред паметта и подвига на храбрите ни знайни и незнайни герои. Точно в 10:00 ч., на 05 май /петък/, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна ще бъде отслужена панихида, след което кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна ще положат цветя пред паметниците на поборниците и опълченците Петър Балабанов, Васил Михалев, Цаню Захариев и Тотьо Брънеков.

Своята почит ръководството на Община Трявна и ОбС Трявна ще отдадат още с полагане на цветя пред паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България, паметника на Петър Генчев, който заедно със своя брат също тръгва да се сражава под развятото знаме през пролетта на 1876 год. и пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Трявна, където са изписани имената на всички герои от тревненско, славно загинали в името на свободна България!

5 МАЙ 2023 ГОД.

 ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 147 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ГР. ТРЯВНА

 

П Р О Г Р А М А

 

5 май 2023 год.

10:00 ч. – Отслужване на панихида в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ и поднасяне на цветя от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна пред паметниците на загиналите за свободата на България в гр. Трявна:

  • Паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ /Петър Балабанов, Васил Михалев, Цаню Захариев и Тотьо Брънеков/
  • Паметник на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България
  • Паметник на Петър Генчев
  • Паметен мемориал „Стена на храбростта“