ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

май 11, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, православната църква почита паметта на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден е изключително важен за българския народ, защото още през Възраждането той се утвърждава като важен такъв от празничната система на българите.

Светите братя Кирил и Методий са създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. Превеждат и популяризират Библията на старославянски език,  разпространяват християнството сред славяните. Заради делото си братята са канонизирани като светци и са обявени за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски, информират медийните източници.

5 години по-късно, през 1857 год. Денят на светите братя Кирил и Методий е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград заедно със служба и за Св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват „Св. Св. Кирил и Методий“ като училищен празник вместо „Три светии“.

11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий от 1863 год. насам. За общоучилищен празник е приет след Освобождението, когато се заражда и идеята за написването на химн.

Така, през 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва „Върви народе възродени“, а през май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

Празникът започва да се чества на 24 май след въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. Години по-късно, след 1969 г., църковният календар се отделя от светския с провеждането на изкуствена секуларизация и затова днес имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

След признанието и изключително важната роля, която нашите възрожденци отделят на двамата братя Кирил и Методий, признание към тях отправя и папа Йоан Павел II, който през 1980 г. ги обявява за покровители на Европа.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура. Отбелязва се във всички образователни и просветни заведения в страната с различни културни мероприятия.

Изображение: Wikipedia.org