ПОДКРЕПЕТЕ ОБЩИНА ТРЯВНА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС НА NESTLE „SOS ЗАЛЕСЯВАНЕ“

юли 3, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ЗЕЛЕНИЯТ ПРОЕКТ ПРЕДВИЖДА ОБЛАГОРОДЯВАНЕ С ШИРОКОЛИСТНИ И ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА В РАЙОНА НА КВАРТАЛ КИСИЙСКА МЕРА В ТРЯВНА  

Щастливи сме да Ви съобщим, че Община Трявна кандидатства в Националния конкурс на Нестле България – „SOS Залесяване“, с което желаем да Ви призовем да подкрепите нашето проектно предложение за облагородяване и озеленяване в района на квартал Кисийска мера в Трявна.

Подкрепата на даден проект се осъществява чрез онлайн гласуване. Може да дадете своя глас за Община Трявна ТУК,/Форма за гласуване за проект от конкурса/.

Краен срок за гласуване – 25 юли 2024 г. 

Надпреварата се провежда за първи път и е вдъхновена от SOS залесяването в Община Стамболово, която пострада през изминалата година с опожаряването на 30, 675 декара гора. Така, днес Нестле България ще подкрепи зелената идея на една община с безвъзмездно реализиране на проект за облагородяване на околната среда.

Община Трявна е предвидила да залеси площ с размери 3, 340 декара, намиращ се в квартал Кисийска мера в града, тъй като там липсва към момента зона за отдих, а мястото е с красива панорамна гледка и има нужда от обособяването на такава за живеещите семейства там. През последните години се засилва и туризма, като районът предразполага още по-голямо развитие на културно-историческото и природно богатство.

Залесяването на терена включва посаждането на различни видове широколистни и иглолистни дървета през есента, които тематично ще изпишат „ТРЯВНА-NESTLE“. Сред тях са 74 бр. липа, 72 бр. явор, 75 бр. дъб, 70 бр. червен дъб, 64 бр. топола, 17 бр. иглолистни дървета.

„Използваме всяка една възможност да превърнем нашите населени места в още по-привлекателни и красиви такива както за жителите ни, така и за гостите, които ежеседмично посрещаме. Ще се радваме да спечелим този проект, тъй като районът в кв. Кисийска мера е изключително спокоен и тих, живеят доста семейства тук и има нужда да обособим зона за отдих, която ще поддържаме във времето напред“, коментира кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

Проектното предложение включва още трасиране на площта, косене, почистване и подравняване на терена, почвоподготовка, направа на алея от естествени материали, кастрене и оформяне на фиданките. За да се поддържа дизайна се предвижда достигане на височина от около 2.5 м (жив плет) с оформяне на гъсти корони.

Облагородяването на района е фактор за подобряване на екологичната среда и ще бъде от полза за цялата общественост. Поддържането на ландшафта и осигуряването на паша за пчелите от някои засети дървесни видове ще доведе до поддържането и на равновесието в екосистемата. Не на последно място, реализацията на подобен проект ще допринесе за промяна в нагласата на хората към природата и приобщаването им към поддържането на една чиста и красива зелена околна среда.