ПОСРЕЩАМЕ ЕНЬОВДЕН СЪС СУТРЕШНО БРАНЕ НА БИЛКИ ИЗ РОСНИТЕ ПОЛЯНИ НАД ТРЯВНА

юни 23, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ОБИЧАЯТ ПО БРАНЕ НА ЛЕКОВИТЕ БИЛКИ И ТРАДИЦИОННОТО КЪПАНЕ В РОСАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕСЪЗДАДЕН ПО ВТОРИ ПЕТЛИ ИЗ ПОЛЯНИТЕ НАД КОМПЛЕКС „БРЪШЛЯН“ В ТРЯВНА 

В навечерието сме на един от най-големите и почитани фолклорни празници  – Еньовден. Денят, който се свързва с чистотата на мислите, вярата в лечебната сила на билките, която се придобива в нощта срещу 24 юни и магичната такава на сутрешната роса. Тази година Трявна ще спази традициите и обичаите на празника със сутрешно бране на билки, къпане в росата и Еньовденски песни преди изгрев слънце.

Приканваме всички желаещи да се включат в ритуала, който ще бъде пресъздаден из поляните над комплекс „Бръшлян“ преди изгрев слънце. Препоръчително е девойките и жените да бъдат облечени с бяла роба или светла дреха с етно мотиви. Срещата е по втори петли в 05:30 ч. на паркинга на комплекс „Бръшлян“.

Два часа по-късно започва и сплитането на голям Еньовски венец от 77 билки и половина, народното поверие на който се свързва с неговата лечебна и защитна функция. Сплитането ще бъде на старинния площад „Капитан дядо Никола“ и всеки желаещ е добре дошъл да се включи в обичая. Жители и гости на града ще могат да се проврат през него за здраве след 09:00 ч. и така да спазят утвърдената народна традиция.

На площада за всички гости ще бъде раздаван ароматен билков чай с мед и домашна питка за благоденствие, закрила и просперитет. Атмосферата на празника ще допълнят фолклорна музика и разкази за чудесата в нощта срещу Еньовден, лечебната сила на водата, росата и билките и защо техният брой задължително трябва да бъде 77 и половина.

Очакваме Ви! Заповядайте!

24 юни 2024

Е Н Ь О В Д Е Н В ТРЯВНА

ПРАЗНИКЪТ НА БИЛКИТЕ

П Р О Г Р А М А 

  • 05:30 ч. – Среща по втори петли

Сутрешно бране на лековити билки, къпане в росата и Еньовденски песни из поляните над Трявна преди изгрев слънце

Сборен пункт: Комплекс „Бръшлян“, гр. Трявна
Място на бране на билки: Поляна над комплекс „Бръшлян”

  • 07:00 ч. – Сплитане на голям Еньовски венец от 77 билки и половина

Място: Площад „Капитан дядо Никола“, гр. Трявна  

  • 09:00 ч.– Провиране през Еньовски венец за здраве

Разказ за чудесата в нощта срещу Еньовден, за лечебната сила на росата и билките и защо техният брой е 77 и половина
Раздаване на ароматен билков чай и питка с мед за всички гости на празника
Фолклорна музикална програма и извиване на кръшно българско хоро на мегдана

Място: Площад „Капитан дядо Никола“, гр. Трявна