ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

септември 22, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани и гости на Община Трявна,

Днес ние отбелязваме 115-та годишнина от обявяване независимостта на България. Една дата, която дълго време е била незаслужено подминава в българския исторически календар. Незаслужено, защото събитията от 22 септември 1908 г. увенчават започнатото на 6 септември 1885 г. С признаването независимостта на България, тогавашните Велики сили всъщност признават и нейното съединение.
Няма друго общонародно дело в новата българска история, което да е наченато и завършена само с наши сили, без очаквания за чужда помощ и с такъв дипломатически успех.

Уважаеми съграждани,

Освен с националната си значимост, днешният празник има за нас и друго значение. Защото по време на събитията от 1908 г. председател на народното събрание е синът на дядо Петко Славейков – Христо Славейков. Той е един от държавните мъже, взели участие в подготовката и прогласяването на българската независимост. Поредният пример, който очертава ролята на това знаменито семейство в укрепването и отстояването на нашата държавност.

Скъпи сънародници,

Днес, когато се връщаме към събитията преди един век, ние си даваме сметка, че културният и икономически напредък на родината ни е толкова важен, колкото и тогава. Ясно разбираме, че достойнството на една страна се гради върху достойнството на нейните граждани. Да бъдем такива граждани не е лесно. Но постоянните усилия в тази посока имат смисъл. Защото само те гарантират оцеляването ни като общество и като народ.

Пожелавам на всички Вас много здраве и лични успехи.

Честит празник!