ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

септември 22, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПО ТРАДИЦИЯ ПРАЗНИЧНОТО ТЪРЖЕСТВО ПРЕМИНА В ДВОРА НА МУЗЕЙ СЛАВЕЙКОВА КЪЩА, ТЪЙ КАТО СЕМЕЙСТВОТО НА ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ Е СВЪРЗАНО С ИСТОРИЧЕСКИЯ АКТ 

Днес честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България! На този ден, преди 115 години, е обявена Независимостта на страната ни, с което тя отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. Манифестът тържествено е изчетен от княз Фердинанд в двора на църквата „Свети Четиридесет Мъченици“ във Велико Търново, с което се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя и Княжество България става независима държава.

По традиция, в Трявна днешният празник се отбелязва в двора на музей Славейкова къща, тъй като семейството на Петко Славейков е свързано с историческия акт. На 22-ри септември 1908 година, именно, Христо Славейков чете Манифеста за обявяване на Независимостта в парламента и го връчва тържествено на Цар Фердинанд.

Тази сутрин празникът бе уважен от кмета на Община Трявна, председателя на Общински съвет Трявна, зам.-кмета на Община Трявна, общински съветници, ръководството и музейни служители на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, десетки граждани и гости на града.

В своето поздравително слово кметът на Община Трявна подчерта, че обявяването на Независимостта на България е акт, който е наш национален идеал.

„22-ри септември остава като символ в нашата история! Символ на единството и вярата! Вярата в собствените ни сили за по-добро бъдеще на България! Обявяването на Независимостта се случва в изключително тържествена обстановка в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в старопрестолния Царевец. Точно 30 години след Освобождението  се превръща в наш идеал. Идеал и обединяваща кауза. Кауза, която ни проправя пътя за силна и свободна и независима България. Затова всеки път на 22-ри септември, ние се замисляме за цената на свободата и за същността на Независимостта. Пожелавам на всички сили в отстояването на нашата национална независимост пред Европа и пред света, за да я има България и да пребъде! Честит национален празник! Да живее свободна и независима България!“, завърши своето слово г-жа Силвия Кръстева, с което поздрави всички присъстващи на днешния празник.

Тържествената програма откриха децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха гостите със своите патриотични изпълнения, посветени на Родината.

Веднага след тях, пред микрофоните, застанаха малчуганите от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които също с гордост и патос представиха своето родолюбие към България и днешния празник.

Уважение, преклонение и благодарност към делото на нашите предци, с което преди 115 години е постигната Независимостта на страната ни, гордо заявиха и възпитаниците от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

Празничната програма по случай 115 години от обявяването на Независимостта на България завърши с тържествено поднасяне на цветя от ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, общински съветници, ръководството на Специализиран музей – гр. Трявна, както и от признателни граждани.

Община Трявна още веднъж поздравява всички българи с днешния празник и им пожелава здраве, свобода и независимост!