ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

май 24, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми учители и ученици,
Уважаеми просветни и културни дейци,
Скъпи съграждани,

Днес отбелязваме един от най-светлите български национални празници – 24 май! Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост! Празник, който предизвиква заслужена гордост у всички нас, че „и ний сме дали нещо на света“.

Изключително богатство е, че можем да четем и пишем, да учим и да творим на свой език, със своя писменост и със своя книжовност. Нашите букви са нашата идентичност и ние я имаме, благодарение на двамата братя Кирил и Методий, създали първата славянска азбука – глаголицата! Затова, подобно дело няма как да не предизвиква вълнение и умиление сред нас – българите! Цивилизованият принос към духовността на славянските народи е безспорна и днес това е нашият празник!

Наш и в същото време толкова личен – от беглите спомени за първите научени букви до ярките такива за първите прочетени книги! И именно в това се корени същността на 24 май – чрез езика да преживяваме стихове, пиеси, песни…да бъдем докоснати от красотата на думите и да изразяваме емоциите си с тях! Да ни събират, дори и на хиляди километри!

И да напомнят, че България е възкръснала, благодарение на своите съхранени историческа, духовна и просветна култура във времена на възходи и падения! Наш дълг е да не допускаме безкнижието и незнанието да оставят трайни следи по пътя на бъднината и да предаваме на поколенията след нас, че само знанието ни извежда отново на светлия хоризонт!

Честит празник!

С уважение,

ДЕНЧО МИНЕВ
Кмет на Община Трявна