ПРАЗНИЧНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 МАЙ ТРЯВНА

май 22, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАЪА КНИЖОВНОСТ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА, ШЕСТВИЕ И ИЗПРАЩАНЕ НА ВИПУСК 2024 

В навечерието на един от най-светлите български национални празници 24 май, Община Трявна кани тревненци и гости на града за съвместно отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Трявна.

По традиция тържествата във възрожденския град ще започнат с празнична програма и изпращане на абитуриентите от Випуск 2024 в двора на СУ „Петко Р. Славейков“. Кметът на Община Трявна официално ще поздрави зрелостниците с връчване на поздравителен адрес и плакет под формата на ключ с герба на Община Трявна. Своите поздравления към тях ще отправи и председателят на Общински съвет Трявна г-жа Златка Донева-Цанева.

Програмата ще продължи с празнично шествие от паметника на Ангел Кънчев до барелефите на Петко и Пенчо Славейкови и паметника на Петко Славейков в Трявна, където ръководството на Община Трявна, деца и възпитаници на детски градини и училища, ще поднесат цветя в знак на признателност. Събитието ще премине под звуците на барабанчик, портрети на патрони на образователните институции, знаменца с лика на светите братя Кирил и Методий и ще достигне до площад „Капитан дядо Никола“.

Общоградското честване ще започне в 10:30 ч. с официално награждаване на изявени учители и ученици, спечелили първи места на областно ниво от Община Трявна за учебната 2023/2024 година, чиито почетни плакети и грамоти ще бъдат връчени от кмета г-н Денчо Минев.

Празничен концерт с участието на деца от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна и ДГ „Калина“ – гр. Трявна и възпитаници на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и СУ „Петко Р. Славейков“ ще приповдигнат още повече настроението на всички присъстващи в Деня на българската просвета и култура.

Фолклорно веселие с извиване на кръшно хоро на мегдана ще постави тематичен финал на тазгодишните чествания по случай 24 май в Трявна.

Снимки с Випуск 2024 на НГПИ „Тревненска школа“ може да си направите от 15:00 ч. до 17:00 ч. на площад „Капитан дядо Никола“, а с Випуск 2024 на СУ „Петко Р. Славейков“ след 18:00 ч., когато ще започне и дефилирането им по червения килим пред учебното заведение.

Информираме гражданите, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ ще бъде ограничено за всички МПС от 09:00 ч. до 20:00 ч. на 24 май 2024 г. Празничното шествие от паметника на Ангел Кънчев до пешеходната зона в 10:00 ч. ще бъде ескортирано с полицейски патрул.