ПРЕВЕНЦИЯ, ПОДКРЕПА И НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ С НАСИЛИЕТО БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ В ТРЯВНА

април 30, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

КАМПАНИЯТА БЕ РЕАЛИЗИРАНА СЪВМЕСТНО МЕЖДУ ФОНДАЦИЯ В ПОМОЩ НА ЖЕНИ, ПРЕТЪРПЕЛИ НАСИЛИЕ „ФЛАЙ – ПЪРВО ОБИЧАЙ СЕБЕ СИ“ И ОБЩИНА ТРЯВНА 

Какви са начините да се справим с преживяно физическо и/или психическо насилие, как да разпознаем профила на насилника и кой може да ни подкрепи след подобна тежка травма бяха само част от темите дискутирани по време на първото информационно събитие, което бе проведено през изминалата седмица в Трявна. Кампанията бе реализирана съвместно между Фондация в помощ на жени, претърпели насилие „ФЛАЙ – Първо обичай себе си“ и Община Трявна с гост-лектори Габриела Гатева – психолог и д-р Елена Фичерова – адвокат. Борбата срещу този изключително значим обществен проблем, засягащ ежедневно стотици хиляди жени и мъже по целия свят, бе открито подкрепена от заместник-кмета на Община Трявна, председателя на Общински съвет Трявна, заместник областния управител на област Габрово, кметски наместници, общински служители и жители на Трявна.

Начало на информационното събитие постави Марина Ангелова – основател на Фондация ФЛАЙ, която преди години преживява тежко домашно насилие и нейната лична история днес се превръща в спасение на стотици пострадали хора в региона и страната.

„В 90% от случаите жертви на домашно насилие това са жени и деца. Едно от най-важните неща, от които те се нуждаят след подобна преживявана травма, било то психологическа и/или физическа, е подкрепа от специалисти и сигурно място, където те да бъдат защитени. Ние подаваме ръка на всяка една жена, потърсила помощ от нас, чрез психологическа такава именно в защитена среда – провеждаме арт терапии, индивидуални и групови сесии, използваме механизми за справяне чрез метода на психодрамата, уъркшопи и др. Говорим открито за проблема и помагаме, защото любовта не боли“, сподели при откриването г-жа Ангелова.

От представените официални данни за случаите на домашно насилие в област Габрово стана ясно, че за изминалата година техният брой е общо 466 от 35 177 за цялата страна. От началото на 2023 г. до октомври включително са издадени 30 Заповеди за постоянна защита и 35 за незабавна. За същия период са пострадали 50 жени, 10 мъже и 11 деца. Регистрираните извършители са 55 мъже и 9 жени.

„Лицата склонни към насилие са тези със социопатна, психопатна или нарцистична организация на личността; с различни девиации в поведението; със зависимости; проблеми със социализацията; ниска степен на саморегулация; нисък фрустрационен праг; различна степен на увреждане, което води до агресивни реакции, както и тези от семейства на насилие. Така се оформя профилът на насилника, който се изразява в ниска самооценка, компенсирана с грандиозна представа за себе си; емоционална неустойчивост и лабилност; емоционална студенина/коравосърдечност; краен егоцентризъм; засилени агресивност и жестокост; налични черти на засилена ревност, отмъстителност; усещане за недосегаемост и желание за контрол и собственическо чувство над другия“, обясни от психологическа гледна точка Габриела Гатева и допълни, че най-честите причини за оставане в една токсична и насилствена връзка са страх, несигурност, изолация, липса на подкрепа, зависимост, общи деца, заплаха за личността и затвърждаване на позицията на жертва.

А защо жертвата търпи в продължение на месеци и години подобна нездравословна връзка, психологът разясни по следния начин – „Наблюдава се ниска самооценка, склонност да се оправдава насилствено и неприемливо поведение. Имаме една позиция на услужливост, покорство, зависимост, способност да се търпи и да понася ударите върху себе си, неистов стремеж да помага, спасява и да влиза в ролята на всеразбираща и всеопрощава. Пълна идентификация с другия и тенденция да се търси авторитарен тип партньори“.

Освен психологическите последици при едно физическо насилие в домашна среда и начините за справяне след това, по време на информационното събитие бяха разяснени и правата на жертвите и помощта, която могат да потърсят по законов път.

„С измененията и допълненията в Закона за защита от домашно насилие от 01 и 11 август миналата година се разширява кръгът на лицата, които могат да потърсят помощ, а именно тези, които се намират или са били в интимна връзка. Най-ключовата промяна е удължаването на срока за подаване на жалба от 1 на 3 месеца, в който период пострадалият може да се съвземе след преживяното. Ускорява се и достъпът до правосъдие – помощ може да се потърси от държавни и общински органи, лечебни заведения, юридически лица, които в срок до 24 часа са длъжни да препратят молба за образуване на производство по издаване на Заповед за защита от районния съд“, разясни адвокат Фичерова.

Абсолютна забрана за всякакъв контакт с пострадалото лице; оценка на риска по специална методика и становище на специалисти при произнасяне на съда; по-голяма грижа за засегнатите деца; създаване на Национална информационна система за домашно насилие и Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие, както и Координационен механизъм; различни програми за осигуряване на 360-градусова грижа; безплатна правна помощ за неплатежоспособни лица и промени в Наказателни кодекс са другите съществени промени в подкрепа на жертвите на домашно насилие, които бяха детайлно представени пред присъстващите.

В края на срещата дамите бяха искрено поздравени от заместник-кмета на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова, която подчерта, че местната институция вече работи в насока изграждане на защитен център на територията на общината и тази идея е подкрепена от областна управа Габрово.

„Трябва да достигнем до разбирането, че всеки, пострадал от домашно насилие може да продължи живота си, извън тази среда, но се изисква несравнима смелост да потърси помощ, да се довери и да предприеме решителни действия, за да открие своя свят без насилие и своята посока за ново бъдеще! Благодаря Ви, че споделихте своя личностен и професионален опит и вярвам, че оттук нататък заедно ще постигнем много в борбата срещу насилието и неговите форми!“, завърши заместник-кметът на Община Трявна.