ПРИКЛЮЧИ ИНДИВИДУАЛНОТО ДОГОВАРЯНЕ ЗА РАБОТА ПО НРД 2023-2025 МЕЖДУ РЗОК ГАБРОВО И ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ

октомври 20, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Подписани бяха 57 договора между Районната здравноосигурителна каса и лечебните заведения в областта за оказване на първична извънболнична медицинска помощ на здравноосигурените лица по правилата на новия Национален рамков договор за медицинските дейности (НРД МД) 2023-2025, сключен през септември между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС). За това информират от Районната здравноосигурителна каса в Габрово.

Медицинските грижи за гражданите от областта в първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени от общо 62-ма общопрактикуващи лекари.

Подписаните договори са с 55 индивидуални практики от областта и с 2 групови  практики за оказване на първична извънболнична медицинска помощ – по една в Габрово и Севлиево. В община Габрово, за здравноосигурените пациенти се грижат 36 общопрактикуващи лекари, в община Севлиево 14, за община Трявна са 6 и за община Дряново също 6.

За първите седем месеца на годината, общопрактикуващите лекари в областта са осъществили 43 482 диспансерни и 17 346 профилактични прегледа на пациентите над 18 г., както и 5 846 прегледа по програма детско здравеопазване. За отчетените медицински  дейности и капитацията за пациентите, записани в листите им, РЗОК Габрово е заплатила на лекарите над 3 млн. лв.

НРД МД 2023 – 2025 г. акцентира върху извънболничната помощ, където има сериозен ръст на цените, по които НЗОК закупува съответните медицински дейности. Средното увеличение за първичната извънболнична помощ е 24.4 %. По-високи са цените, по които НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари – капитационното плащане за пациент, записан в листата, плащанията за дейности (профилактични, диспансерни прегледи, имунизации, инцидентни прегледи).