ПРОЖЕКЦИЯТА НА ФИЛМА ЗА ЛЕВСКИ СЪБРА ДЕСЕТКИ НА ПЛОЩАДА ПРЕД НАРОДНОТО ЧИТАЛИЩЕ В ТРЯВНА

юли 19, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ИЗЛЪЧВАНЕТО НА „ЛЪВСКИЙ – ЕВРОПЕЕЦ В БЪЛГАРСКО“ БЕ ОРГАНИЗИРАНО ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 186-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

На 18 юли България отбеляза 186 години от рождението на великия българин, превърнал се в национален идеал за поколения наред във времето, Васил Левски. Тази година възрожденска Трявна почете паметта на Апостола на свободата с традиционно поднасяне на цветя пред барелефа на знаменитата българска фигура, изваян върху сградата на музей Поп-Ангеловата къща в града и с излъчване на филмова прожекция, посветена на делото и живота на Васил Левски.

Филмът събра десетки признателни граждани на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в Трявна, а начало на програмата постави кметът на Община Трявна. В своето обръщение г-жа Силвия Кръстева благодари на присъстващите, че носят Левски в сърцата си и предават неговия завет на децата си и приветства част от творческия екип, създал филма „Лъвский – Европеец в Българско“.

Кратка беседа и кратък поетичен рецитал изнесоха сценаристът на филма Илиана Минковска и поетът Красимир Стефанов.

„Това, което ще видите в този филм и във всеки, който се опитваме да правим е едновременно документален разказ, в който участват историци, хора с титли, професори, ще видите тук двама професори, участват също така уредници, работещи в музеите, ще видите тук и такива хора. Винаги се стараем да намерим актьор, който да изпълни по възможно най-достойния начин образа на съответно националния герой. В случая ще видите актьорът от дублажа, той вече стана популярен и в театъра – Симеон Владов, който получи преди 3-4 години наградата за „Златен глас“ на България. Опитваме се да вкарваме и анимационни моменти, за да бъде интересно и на ей такива мънички дечица, които идват да гледат тези филми. Друго, на което искам да Ви обърна внимание е, че всички думи, които казва Левски от екрана, абсолютно всички са извадени от неговото документално наследство, най-вече от кореспонденцията, от писмата на Левски. За щастие, тази кореспонденция е запазена в много пълен обем, издадена е в няколко тома, налична е и всеки може да седне, да прочете и да си създаде своята представа за Левски.“, сподели преди прожекцията на филма г-жа Илиана Минковска.

По време на прожекцията зрителите се запознаха отблизо с живота и делото на Левски, разказани от журналиста Златимир Йочев, които оживяха на голям екран под открито небе.

Филмът „ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ е хибридно-документален, с игрални и анимационни възстановки, с общо времетраене 60 минути. Автор на лентата е младият режисьор и основател на „Незабравимата България“ д-р Искрен Красимиров. Главната роля е поверена на актьора Симеон Владов, а консултанти на филма са историците проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов.