РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРЯВНА ПОЧЕТОХА 186 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

юли 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СВОЯТА ПОЧИТ ПРЕД БАРЕЛЕФА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА В ТРЯВНА ОТДАДЕ И ЕКИПЪТ НА СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО ИЗКУСТВО – ГР. ТРЯВНА

Днес България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Личност, превърнала се в символ и идеал на българска непримиримост, отдаденост и безстрашие в името на чиста и свята Република.

Трявна също отдаде своята почит към делото на великия българин, чийто лик стои гордо изваян върху фасадата на музей Поп-Ангеловата къща във възрожденския град, където дякон Левски неведнъж е намирал убежище при посещението си тук.

По традиция кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна заедно поднесоха цветя пред барелефа на Левски и отдадоха заслужената почит.

Цветя поднесе и екипът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, които също се преклониха пред паметта на Апостола на свободата.

Честването на 186-та годишнина от рождението на Васил Левски продължава тази вечер в Трявна с кинопрожекция на открито на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното читалище в града. Жители и гости ще имат възможността да изгледат филма „ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ от 21:00 ч. и да се насладят на кратка беседа и поетичен рецитал в изпълнение на сценариста Илиана Минковска и поета Красимир Стефанов.

Своето слово, от сцената на площада, ще отправи и кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

„ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ е хибридно-документален филм с игрални и анимационни възстановки. Автор на лентата е младият режисьор и основател на „Незабравимата България“ д-р Искрен Красимиров. Главната роля е поверена на актьора Симеон Владов, а разказвач на житейската история на Левски е журналистът Златимир Йочев. Консултанти на филма са историците проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов.

Очакваме Ви!