СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 186 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

юли 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,
Скъпи жители и гости на Община Трявна,

18 юли е паметна дата в българската история! На този ден, преди 186 години, една българска майка ражда един необикновен българин. Неговата личност остава завинаги в летописните книги, неговият лик остава завинаги в детските и учебни заведения, редица просветни и културни институции, неговото име гордо носят селища, улици, клубове, организации. Той е Васил Иванов Кунчев! Достоен българин, чиято идеология за свободна и независима България се превръща в непримирима кауза за стотици хиляди сънародници, довела до появата на страната ни отново на картата на Европа като самостоятелна и суверенна държава. 

Днес отново се изправяме пред неговия лик, за да покажем, че никога няма да забравим онова негово дело, превърнало се в пример с национално значение. Че никога няма да спрем да го носим в сърцата си – най-скъпото място, където неговата личност продължава да бъде жива. Защото духът и паметта не са в изваяните плочи, издигнатите паметници, в знамената и портретите, те са вътре в нас. Както неслучайно „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме!“.

И днес, когато отново изричаме неговото име, нека си спомним именно тази крилата фраза, която дълги години ни показваше, че времето нас ни обръщаше, че имахме възходи и падения, че скланяхме, но и изправяхме своите глави, че се бунтувахме и че никога не позволихме да се предадем. За да я има нашата мила България и да пребъде Родината ни! 

Наше задължение и мисия е да носим времето в себе си и да го обръщаме. Да предаваме заветът на Апостола и да бъдем яркия пример, от който зависи бъдещето на децата ни. Да бъдем свободни, независими и обединени. Така, както Левски е обърнал времето и със собствената си вяра е показал правилния път. На своите съмишленици и българския народ, заедно извоювали най-мечтаната си и най-изстрадала свобода – с безстрашните български синове, почернените български майки и всички онези герои, славно загинали в името на Родината си!

Поклон пред делото и паметта на Апостола на свободата! Поклон пред най-голямото българско име! Това на Васил Иванов Кунчев!

 

С уважение и преклонение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна