РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ УЛТРАМАРАТОН „TRYAVNA ULTRA“ 2023

юли 11, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

И ТАЗИ ГОДИНА КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ЩЕ ПОСТАВИ ОФИЦИАЛЕН СТАРТ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО СПОРТНО СЪБИТИЕ В ТРЯВНА, КОЕТО ЗАПОЧВА ТОЗИ ПЕТЪК ОТ 17:00 Ч. НА ПЛОЩАД „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“ ПРЕД ЕДНОИМЕННОТО ЧИТАЛИЩЕ В ГРАДА

Остават броени дни до начало на най-голямото спортно събитие в Община Трявна, включено в общинския спортен календар и провеждащо се с финансовата подкрепа на местната власт – „Tryavna Ultra“. Мащабният ултрамаратон, придобил международен статут, с гордост се нарежда до едни от най-добре организираните бегачески събития не само у нас, но и на Балканите и днес той разширява още повече своя кръгозор. Тази година любителското състезание по горско бягане/скороходство събира рекорден брой участници от цял свят, които за първи или пореден път ще усетят атмосферата на едно прекрасно и незабравимо изживяване и ще се потапят из красивите дебри на потайния Балкан.

„Тази година наистина смело може да кажем, че имаме рекорден брой участници, което само по себе може само да ни радва! До момента имаме записани 1003 души без броя на участниците, които ще се включат на място в градската дистанция от 3 км. Там очакваме поне още 100 човека. Имаме записали се любители на горското бягане/скороходство от общо 27 държави от 5 континента, сред които представители на Австралия, Великобритания, Германия, Гърция, Исландия, Казахстан, Канада, Мароко и още много, много други.“ споделя Красимира Маркович, която заедно с Николай Колев от Спортен клуб „Ай рън“ стоят в основата на „Tryavna Ultra“.

Официален старт на осмото издание на международния ултрамаратон, и тази година, ще постави кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която ще приветства участниците този петък, 14 юли 2023 г., на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в града. Точно в 17:00 ч. ще бъде дадено начало на най-голямата дистанция в маратона от 150 км., която по традиция е откриваща на „Tryavna Ultra“. По-късно вечерта, в 20:00 ч. ще започне и тази на 100 км.

„Всички трасета са обозначени със сигнални ленти и малки указателни табели със стикер, показващ логото на събитието, които са прикрепени към стволовете на дърветата и не указват туристически маршрути. Община Трявна вече е оказала необходимото съдействие – почистили сме трасетата, осигурили сме всичко необходимо откъм техническо оборудване, наличен е допълнителен транспорт при подготовка на мероприятието, организирани са подкрепителните пунктове, както е и осигурено и медицинско лице от страна на СК „Ай Рън“. Поддържаме постоянна връзка с Краси и Ники и аз съм изключително радостна, че за поредна година може да работим заедно и да осъществим това прекрасно спортно събитие, което все повече и повече се разраства. Пожелавам успех на всички участници, нека се насладят на красивата ни природа и разбира се, да покажат най-доброто от себе си.“, коментира кметът на Община Трявна в лицето си на домакин на „Tryavna Ultra“ 2023.

Международният ултрамаратон ще продължи до неделя, 16 юли 2023 г., с финала на участниците в дистанция 150 км. Съботният ден стартира в 05:50 ч. с дистанция 78 км., а час по-късно започват и тези на 42 км от село Късовци, и 21 км от площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Трасетата, и тази година, преминават през територията на Община Трявна, Община Габрово, Община Казанлък, СЦДП Габрово, ЮИДП Сливен, ДГС Габрово, ДГС Плачковци, ДГС Казанлък, ДГС Мъглиж, Природен парк Българка и Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа.

„Имаме както познати имена, така и доста нови, които за първи път ще участват в предизвикателството „Tryavna Ultra“ и ще преминат през подготвените трасета. Очакваме изненади, нови рекорди и изгряващи звезди!“, допълва още Красимира Маркович.

Горското бягане, съчетано с бързото ходене, ще се извършва на свободен принцип. Освен стартовите си пакети, участниците ще разполагат и с пликове от организаторите за поставяне на отпадъци, които могат да бъдат изхвърляни само на указаните за целта места. По време на ултрамаратона не се разрешава паленето на огън на открито. Гости и граждани на Трявна, които също искат да усетят емоцията на „Tryavna Ultra“ 2023, ще могат да се включат в градското трасе от 3 км, което започва в 16:00 ч. на 15 юли 2023 г. /събота/.

„За всички любители на планинските преходи сме организирали и туристически поход до архитектурно-исторически резерват „Боженци“, който ще се проведе отново през съботния ден от 08:00 ч. Подсигурили сме водач за хората, сборният пункт е площада пред читалището в Трявна, а общата дължина на трасето в двете посоки е 17 км.“, информират от Спортен клуб „Ай Рън“.

Паралелно с планинското бягане, в съботния ден „Tryavna Ultra“ 2023 ще предложи и колоритното състезание „Бирена миля“, което всяка година е придружено с много емоции, забавни моменти и разбира се, студена бира. В 20:30 ч. започва официалното награждаване на победителите от всички  дистанции, чиито грамоти и статуетки ще бъдат връчени от кмета на Община Трявна и представителите на СК „Ай Рън“.

„Съветът ни към всички участници е стриктно да следят прогнозата за времето, тъй като се очакват доста високи температури, да разполагат с необходимата екипировка, достатъчно вода и да спазват подробните ни инструкции, защото все пак ултрамаратонът е за забавление, но човешкото здраве е на първо място!“, подчертават организаторите.

В края на разговора ни с Красимира научаваме и някои любопитни факти, свързани с провеждането на „Tryavna Ultra“, а именно участието на близо 170 доброволци, консумацията на 4 тона вода и 2 тона храна по време на цялото събитие. Разделяме се с усмивка и в очакване на 14 юли, за да изживеем отново емоцията на един от най-големите международни ултрамаратони у нас, провеждащ се в сърцето на Балкана – „Tryavna Ultra“.

Заповядайте!

Снимки: Архив, „Tryavna Ultra“