С БОГАТА ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА ТРЯВНА ЗАКРИ ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ТВЪРДИЦА

юни 15, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

МУЗИКАЛНОТО ЛИЦЕ НА ОБЩИНА ТРЯВНА В ТАЗГОДИШНИЯ ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК БЯХА ТАЛАНТЛИВИ САМОДЕЙНИ СЪСТАВИ ОТ ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ

С богата и разнообразна фолклорна програма Община Трявна достойно закри тазгодишното издание на популярния празник на балканските градове – Трявна, Дряново, Елена, Гурково, Твърдица и Котел „Балканът пее и разказва“ 2023. Честта да бъде домакин се падна на китна Твърдица, която на 10 юни 2023 год. посрещна стотици участници, представители на шестте общини, на местния стадион в града. Събитието съвпадна с 40-та годишнина от присъединяването на балканския град към общия празник, което бе сред основните акценти при отбелязването на мероприятието тази година.

Фолклорното лице на Община Трявна бяха малките сладури от Детска вокална група „Бърборани“ с ръководител Мая Рачева при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, гласовитите дами от Вокална група „Алгара“ с ръководител Мая Рачева при НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1933 г.“ – с. Кисийците и Вокална група „Веселите детелинки“ с ръководител Митко Маринов при НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1933 г.“ – с. Кисийците, както и талантливите младежи от Детски танцов състав с ръководител Румяна Русева при НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци.

Представители на Община Трявна и официални гости на събитието бяха инж. Радостина Пухтова – директор Дирекция „Териториално и селищно устройство“ и г-жа Юлияна Цанева – специалист „Връзки с обществеността“ при Община Трявна.

30-минутната финална програма на участниците от Община Трявна представи музикална палитра от детски и фолклорни песни, съчетани с красотата на българските народни хора. Гордо стъпили на голямата сцена малки и големи доказаха, че балканът наистина може да пее и разказва и тревненският край е богат на традиции, култура и възрожденски дух.

По традиция празникът започна с официално шествие на всички участници в „Балканът пее и разказва“ 2023, което премина по улиците на града до местния стадион. В своето приветствие кметът на Община Твърдица подчерта значимостта на подобни културни мероприятия и българщината, която всяко едно издание носи със себе си, след което пожела здраве и успех на всички присъстващи. Под звуците на химна на фолклорния празник „Хубава си, моя горо“, г-н Атанас Атанасов издигна знамето, обединяващо шестте общини и постави начало на празника с изпълненията на местните танцови и певчевски състави.

Веднага след тях своето фолклорно богатство представиха общините Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна по реда на изяви от предварително изтеглен жребий за участие.

Плакет по случай 40-та годишнина от присъединяването на Твърдица към балканския фолклорен празник получиха петте общини. За своето представяне и реализиране на тазгодишното издание на „Балканът пее и разказва“ 2023, кметът на Община Твърдица връчи грамоти на всички танцови и певчевски състави в празника, с което изказа своята благодарност и признание към тях.

Специална награда и грамота за своето майсторство получи и г-жа Катя Генчева, която представи Община Трявна в обявения конкурс за традиционна шевица от общината – организатор на празника.

Тържествено предаване на летописната книга от миналогодишния домакин – Община Котел за вписване на „Балканът пее и разказва“ 2023 в историята, връчване на знамето на следващия домакин в лицето на Община Гурково и кръшно хоро под ритмите на българската народна музика поставиха официален край на тазгодишното издание на един от най-цветните и автентични фолклорни празници у нас.