С ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2024

април 1, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

В навечерието сме на една от най-популярните и утвърдени през последните години творчески инициативи както у нас, така и в  чужбина – Европейски дни на художествените занаяти 2024. Тазгодишното издание ще премине под мотото „Малки пръстчета, опитни ръце“ и ще се опита максимално да предаде тънкостите на различните видове занаяти в периода 02 – 07 април.

Европейски дни на художествените занаяти се провежда в редица европейски страни, като координатор за България е Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“. Като част от сдружението Община Трявна тази година ще се включи с активното участие на опитни майстори и на най-малките ни представители от трите детски градини – ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ДГ „Осми март“ – гр. Плачковци.

В продължение на два дни малчуганите ще имат възможността да наблюдават отблизо и да пробват една от най-красивите и популярни исторически атракции, предлагани в Трявна – рисуване върху бръшлян. Традицията, запазена от времето на старите майстори зографи, е предавана в наши дни от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Любезните домакини ще посрещнат децата на 03 и 04 април от 10:00 ч. в музей Попангеловата къща в града.

Творческите инициативи продължават и на 05 април, когато от 11:00 ч. в SOS Детско селище – гр. Трявна своят творчески опит ще предава г-жа Росица Скендерова – преподавател по изобразително изкуство в СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна. На място децата ще имат възможността да пробват различни техники, използвайки хартия и други подходящи за обработка материали.

Тези ценни моменти на предаване на техники за ръчна изработка ще позволят на публиката да се докосне до изяществото на занаятите и да обогати сетивата си, да придобие приложни знания и да прояви интерес към занаятчийството като професия, допълват още организаторите на събитието.