ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧВА В СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2024

април 1, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА И ЛЕСОВЪДИТЕ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН СЪС ЗАЛЕСЯВАНЕ И ОПОЗНАВАТЕЛНИ БЕСЕДИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

„Опознай гората с нас“ е мотото, с което ние от Община Трявна, Държавно горско стопанство – гр. Плачковци и Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово приканваме малки и големи да се включат в тазгодишното отбелязване на Седмица на гората.

По този повод заедно с горските педагози сме подготвили любопитни беседи, игри и творчески занимания с естествени материали, с които напълно да се потопим в чара и даровете на гората.

Тематично наименуваната образователна инициатива „Горска педагогика“ ще се проведе на 05 април 2024 г. /петък/ от 10:00 ч. в парка до НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

През цялата седмица ще извършваме и залесяване на територията на населените места в общината. За целта сме осигурили 6 бр. липи и 60 бр. фиданки бор, с които ще обогатим горската растителност в нашия регион.

*Тази година Седмица на гората ще бъде отбелязана за 99-ти път. Традицията започва през 1925 г., когато първата цяла седмица на месец април е наречена „Празник на залесяването“. Тогава лесовъди, учители, деца, хора с различни професии се обединяват в усилията за заздравяване на състоянието и създаването на горите у нас, като залесяват много територии. Днес всички ние можем да им благодарим с постоянното си уважение към природата и знанията си за гората и живите същества, които я населяват.

„Ако ми кажеш, ще забравя, ако ми покажеш, може и да си спомня, ако ми позволиш да участвам, ще запомня.“ – Китайска поговорка