С „НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ ОТБЕЛЯЗВАТ 40-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА МУЗЕЯ НА ИКОНАТА В ТРЯВНА

май 17, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

СЪБИТИЕТО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО ИЗКУСТВО – ГР. ТРЯВНА, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ С КОНЦЕРТ НА КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „ЙОАН-КУКУЗЕЛ“ 

Царица Йоана дарява отпуснатите й от Народното събрание 5 милиона лева за построяване на санаториум в околностите на Трявна за възстановяване на преболедували деца. На 14 юни 1938 г. царското семейство посещава Трявна, за да избере място за строежа. Избират едно от най-слънчевите места в околността – където слънцето грее от ранна утрин до късен следобед. Проектът е възложен на арх. Йордан Севов. Сградата е завършена през есента на 1943 г. и открита през март 1944 година със скромно тържество. Към нея е построен и параклис. По стечение на обстоятелствата той никога не е използван като такъв. В този параклис през 1984 г. своята естествена среда намира музеят „Тревненска иконописна школа”.

Днес 40 години по-късно, музеят тържествено ще отбележи своята годишнина с празнична програма и концерт на камерен ансамбъл „Йоан-Кукузел“, информират от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

Заповядайте тази вечер – 17 май 2024 г. от 18:00 ч. в музей „Тревненска иконописна школа“, за да се насладите на българското църковно песнопение с изпълненията на камерния ансамбъл.