С ТРАДИЦИОННИ КУШИИ ОТБЕЛЯЗАХА ТОДОРОВДЕН В ТРЯВНА

март 25, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

За седма поредна година традиционният български празник Тодоровден се проведе на местността Данова поляна в покрайнините на Трявна и събра десетки жители и гости на града. Конският Великден, организиран от Община Трявна и Агенция за недвижими имоти Тревненските къщи, започна с отслужване на водосвет за здраве за всички присъстващи, ездачи и техните коне.

„На днешния голям празник пожелавам на всички да бъдат здрави и да носят в себе си силата, която притежават тези прекрасни животни – конете!“, заяви по време на празника кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

В истинска атракция се превърна кулминацията на празника – надбягванията с коне, известни още като „кушии“ и тегленето на дървени трупи от коне тежковози за време.

В основната надпревара – конските кушии се включиха общо 12 ездачи, като до финал достигнаха само шестима от тях. Най-бърз бе 18-годишният Алекс Милчев, който се състезава със своята кобила Рита и получи голямата награда от 250 лв. В момента младото момче се обучава за професионален ездач. Втората награда от 150 лв. грабна Найден Недков със своя кон Диаграма, а трети се нареди Антоан Згрипаров, чийто кон Дарко направи дебют на тазгодишните конски кушии.

При дърпането на трупи се включиха общо четирима участници, като първенецът Габриел Колев измина със своя кон определеното разстояние за 00:08:14 време. Голямата награда от 150 лв. бе осигурена от бирария „Каручката“. На второ място се нареди Мариян Тодоров с време от 00:09:45 и парична награда от 100 лв. и трети – Руси Михайлов с време 00:10:14 и парична награда от 50 лв.

Отбелязването на Тодоровден в Трявна допълниха игрите за деца – скачане с чували и дърпане на въже, като най-добрите получиха лакомства от организаторите. В дърпането на въже се включиха и два мъжки отбора, като победителите получиха традиционната награда – тревненска ракия, лично производство на съорганизаторите на събитието Агенция за недвижими имоти „Тревненските къщи“.

*Може да ни последвате и на официалните ни FB страници -„Община Трявна“ и „Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“. Всички снимки от събитието ще откриете, публикувани там.