СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО ПОВОД 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

септември 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми жители и гости на Община Трявна,
Скъпи съграждани,

Днес отбелязваме един от най-знаковите общонародни и държавнически актове, довел до поставянето на изключително важните за всички нас основи на независимост и обединение – Съединението на Княжество България и Източна Румелия! На 06 септември 1885 година българите показват характер, воля и несломим дух и не се отказват до постигането на своята единствена и най-значима цел в този момент – обединение на останалото под Османска власт население с вече освободеното такова. Действие, което затвърждава завинаги девизът на нашата национална принадлежност – „Съединението прави силата!“. Действие, което се превръща в яркия пример за противодействие срещу безмилостното разпокъсване на България след Берлинския конгрес и интересът на Великите сили.

138 години по-късно отново си припомняме паметната дата и историческото събитие. 138 години по-късно отново си припомняме всички онези смели и непримирими българи, отдали ясно и категорично живота си в името на свещената кауза. 138 години по-късно отново си припомняме колко необходимо ни е днес съединението и неговото значение в действие.

И се прекланяме пред достойнството и смелостта, останали завинаги в историята със стотиците жертви и пролята кръв в името на постигането на величавия народен акт на Съединението!

Днес няма как да не споменем и името на видния български поет, публицист, фолклорист и политик Петко Славейков, чиято личност е свързана с възрожденска Трявна и с постигането на общонационалната задача – обединение на българския народ и българските земи в едно. С указ на Княз Александър I, през 1885 година Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

Днес градът ни споменава и името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Нека помним и предаваме нашата история! Нека бъдем истински родолюбци – обединени, сплотени и по-силни! Нека пазим и надграждаме съединената вече 138 години България! Нека учим децата ни и нека направим нужното, за да останат при своите родни корени – там, където извира силата на нашия народ!

И нека в дни като тези, в които природата отново ни напомня със своята стихия, че по-велика сила от нея няма, да сведем глави и да почетем паметта на погубените човешки животи в сполетялото ни бедствие по българското Черноморие!

Нека благодарим и на всички служби и доброволци за смелостта, безсънните часове на терен и оказаната помощ в сърцето на бурята. Пример за ярко проявено обединение в неслучайно време! Нека повече вярваме в завещаните ни завети и защитаваме докрай Съединението, което прави силата и силата, която ражда Независимостта!

Честит празник! Да живее България!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна