ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

септември 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРЯВНА ПОЧЕТОХА ПАМЕТНАТА ДАТА С ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ В ГРАДА, ЧИЯТО ЛИЧНОСТ Е СВЪРЗАНА С ИСТОРИЧЕСКИЯ АКТ 

Днес празнуваме 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – един от най-важните и значими исторически актове в нашата история, който извоюва правото на страната ни да върне в границите си земите, които й принадлежат. Трявна също отбеляза паметната дата с тържествена програма пред паметника на видния поет, публицист, фолклорист и политик Петко Славейков, чиято личност е свързана, както с възрожденския град, така и със Съединението на България.

С указ на Княз Александър I, през 1885 година Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

На тази дата Трявна споменава и името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Своята почит пред паметника на Петко Славейков, днес, отдадоха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, общински съветници, служители на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, ръководства, преподаватели и деца от двете детски тревненски градини – „Калина“ и „Светлина“, както и признателни граждани.

В своето поздравително слово кметът на Община Трявна подчерта значимостта на историческото Съединение на България и неговата необходимост в днешно време.

Родолюбив дух, патриотичност и почит към паметната дата отдадоха и най-малките възпитаници на ДГ „Калина“ и ДГ „Светлина“, които изпълниха с гордост песнички и стихчета, посветени на Съединението и България!

Поклон пред делото на Петко Славейков, безстрашието, характера и несломимия дух на всички българи, обединени през 1885 година в името на Съединението на страната ни, отдадоха кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна с поднасяне на венец пред паметника на видния поет, публицист, фолклорист и политик в града.

Своите цветя в знак на признателност поднесоха още присъстващите общински съветници, представителите на СМРЗИ – гр. Трявна, малчуганите от двете детски градини, както и родолюбиви граждани по време на отбелязването на празника в Трявна днес.

Община Трявна още веднъж отправя своите поздравления по случай днешния 06 септември и изказва съболезнования на семействата и близките на загиналите по време на вчерашното бедствие по южното ни Черноморие.

Поклон!