СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА

юни 2, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е паметна дата в българската история! Дата, която остава не само в летописните книги и старите книжа, но и дата, която остава завинаги в съзнанието на нас, българите. Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на страната ни. На всички онези знайни и незнайни герои, които паднаха в тежък и кървав бой и пожертваха себе си в името на най-милото и свидното – нашата Родина! Поклон!

147 години по-късно великото Ботево дело и саможертвата на един достоен поет и революционер още разгаря българските сърца и напомня смисълът на дълга пред Родината. Написаните нявга тежки думи „Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка, юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка.“ ни докосват със своето значение и ни карат да настръхнем от онази саможертва и безстрашност, които са носели в сърцата си нашите герои. Българските юнаци, които загинаха за България!

И днес, лобното място на Ботев и неговата чета – връх Околчица пази спомена за онези тежки боеве и разказва историята за героичната гибел на всички български синове, напоили с кръвта си стръмните балкански земи. Имената им се превръщат в яркия духовен пример на висш патриотизъм, родолюбие и жертвоготовност, с които бележитата ни българска история се слави.

Наш дълг е завинаги да пазим спомена за техния подвиг и безстрашие, благодарение на които днес може да се наречем горд и свободен народ! Да предаваме и да разказваме на нашите деца за Ботев, за Левски, за Раковски, Каравелов и за всички онези, които продължават да живеят в паметта и сърцата ни! Наш дълг е да съхраним България и да помним историята си, защото без нея нямаме бъдеще!

Да предаваме този славен пример на храброст,  непоклатимост и решителност в името на Родината и да не забравяме, че нашите герои са водени от стремежа и волята България да бъде свободна и независима страна!

Нека бъдем горди последователи на техния завет! Сега и завинаги!

Дълбок поклон пред Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България!

 

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна