СТОТИЦИ ДЕЦА СПОРТУВАХА И СЕ ЗАБАВЛЯВАХА ЗАЕДНО В ТРЯВНА

юни 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СПОРТНИЯТ ПРАЗНИК БЕ ОРГАНИЗИРАН ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПОДОБЕН МАЩАБ В ТРЯВНА И ПРЕМИНА ПОД МОТОТО „СПОРТ ЗА ВСЕКИ И ЗА ВСИЧКИ“ 

Спортни занимания, много забавления, смях и споделени положителни емоции. Стотици малки и пораснали деца, треньори и любители на активния начин на живот. Така изглеждаше стадион „Ангел Кънчев“ в Трявна по време на първия по рода си масов спортен празник в града, който се проведе в края на изминалия месец. Инициативата бе организирана от Община Трявна с помощта на Сдружение „Промяната е в теб“ и спортни клубове СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“; БК „Зограф“ Трявна; СК „Хикари“ Трявна; СК по Джудо „Трявна“; ФК „Трявна 1922“ и ТК „Българов“ – Трявна.

Под надслов „Спорт за всеки и за всички“ празникът обедини преподаватели и възпитаници на Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, Средно училище „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна и Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, както и представители на всички спортни клубове на територията на общината.

Спортните активности започнаха още в ранни зори на площад „Капитан дядо Никола“, откъдето всички участници стартираха с масов пешеходен преход по старинната улица на града и достигнаха до спортен комплекс „Ангел Кънчев“.

 

Празникът бе официално открит от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която поздрави децата за активността и желанието им да спортуват и да се забавляват заедно.

„Искам да Ви пожелая да бъдете преди всичко здрави, да не забравяте колко е важно човек да спортува и да продължавате да бъдете добрия пример за всички нас. Нека този празник бъде начало на една успешна традиция с въздействащо послание и ползотворен резултат! Не спирайте да се забавлявате и да играете заедно!“,сподели по време на откриването кметът на Община Трявна.

Първи на стадион „Ангел Кънчев“ стъпиха малките, но изключително талантливи представители на Спортен клуб „Хикари“ Трявна, които заедно със своя треньор демонстрираха впечатляващи бойни умения и техники.

А какво е спортен празник без сутрешна физ загрявка? Упражнения за цялото тяло показа треньора по джудо Станислав Бояджиев, който активно раздвижи и малки, и големи на терена.

За всички ученици бяха подготвени разнообразни спортни игри и занимания, които предизвикаха истинска еуфория и много настроение сред тях. Възпитаниците бяха разпределени на три възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас. Техни ръководители и помощници в организираните активности бяха треньори и представители на спортни клубове, които с голямо желание мобилизираха децата да спортуват и играят.

Непосредствено до тях, на тенис корта към спортен комплекс „Ангел Кънчев“, се проведе демонстрация и от Тенис клуб „Българов“ – Трявна с треньор Нешо Мостров.

„Спорт за всеки и за всички“ успя да обедини малки и големи с активности и занимания, които наистина бяха интересни и полезни за тях. Имахме баскетболни игри, дърпане на въже, игри за баланс, бързина, ловкост и разбира се всичко това придружено с много настроение и неприкрити усмивки. За нас беше важно именно това – да видим грейналите лица на децата и да ги приобщим към спортните занимания, защото всички ние знаем, че здравият дух и здравото тяло са свързани със спорта, волята и амбицията на човек да израства и да се развива!“, споделят организаторите на масовото събитие в Трявна.

Своите добри впечатления и отзиви споделиха също преподавателите от учебните заведения, които категорично заявиха, че подобни спортни прояви са сред основните начини за изграждане на спортна дисциплина и култура сред подрастващите.

Масовият спортен празник завърши на стадион „Ангел Кънчев“ с щафетно бягане под ръководството на спортен клуб по лека атлетика „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“ и приятелска среща между малките футболисти на ФК „Трявна 1922“.

За всички участници бяха осигурени грамоти, които бяха връчени на класните ръководители от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. За да продължат да спортуват и да поддържат активния начин на живот, Община Трявна предостави на всяко учебно заведение волейболни топки, които да бъдат използвани в часовете по физкултура и спорт от учениците.