ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 МАЙ В ТРЯВНА

май 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ БЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАН С ИЗПРАЩАНЕ НА ВИПУСК 2023, ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ И ОБЩОГРАДСКИ КОНЦЕРТ

Днес отбелязваме един от най-светлите и значими български национални празници – 24 май! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът се чества с особено вълнение, трепет и приповдигнато настроение в цялата страна и отдава заслужена почит на славното дело на двамата братя, създатели на буквите и първоучители на духовността и светлото знание. По традиция Трявна също отбеляза 24 май с празнични тържества, общоградско шествие и концерт, които събраха десетки учители, ученици, родители и гости на града.

Празничният ден започна точно в 09:30 ч. в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, където с много емоции, бурни овации и споделени радости бяха изпратени абитуриентите от Випуск 2023. Училищното тържество бе уважено от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, председателят на Обществения съвет към училището г-жа Боряна Казасова, както и от членове на Обществения съвет.

В своето приветствено слово директорът на учебното заведение подчерта, че възпитаниците на Славейковото училище мерят ръст с най-добрите и техните постижения са повод за поредна гордост на тревненското училище. Г-жа Гергана Ганчева благодари за ентусиазма и за старанието на всички учители, които със сърце предават своите знания на техните възпитаници.

„Нашите първокласници, в края на първата си година в училище, гордо могат да заявят, че вече знаят да пишат, че могат да четат, че са грамотни, че могат да смятат до 100 без грешка и това е забавно! Днес е паметен ден и за зрелостниците на Славейковото училище. Днес за тях удари последния школски звънец. Оттук нататък им предстоят нови предизвикателства, трудности, през които да преминават, върхове, които да покоряват. Скъпи зрелостници, ние, Вашите учители, вярваме във Вас, знаем, че ще успеете в избрания път. Пожелаваме Ви да не забравяте родното училище, да не забравяте учителите си. Честит празник на всички присъстващи, нека Светите братя Кирил и Методий ни помогнат да съхраним традициите и да умножат успехите ни, за да успяват децата ни!“ заяви в своето приветствено слово директорът на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

Искрена благодарност за старанието, усилията и желанието децата на Трявна да бъдат образовани и с успехи зад гърба, кметът на Община Трявна също отправи към всички учители на Славейковото училище. Г-жа Силвия Кръстева пожела попътен вятър на завършващите дванадесетокласници и много нови бъдещи успехи.

„Честит празник на Вас, скъпи учители, просветители и духовни дейци! Честит празник и на Вас, ученици, които не спирате да вървите по пътя на знанието и бъднината! На този светъл ден ще се обърна първо към Вас, скъпи учители! Благодаря Ви за усилията, които полагате да изучите нашите деца, защото Славейковото училище винаги се е прославяло с неговите възпитаници, а именно Вие сте тези, които сте заедно с нашите деца от първото до последното прекрачване на училищния праг. Вие сте тези, които ги карат да израснат като личности, затова ви пожелавам да сте здрави и нека ентусиазмът Ви да не стихва! Да вървите заедно с нашите деца по пътя на знанието, доброто и вярата. Скъпи ученици и абитуриенти, на Вас пожелавам да сте най-вече здрави! И както г-жа Ганчева каза животът е пред Вас, ще откривате тепърва нови предизвикателства, ще срещате нови приятелства, ще има да покорявате нови върхове, но помнете, че първият и най-важен урок сте получили тук в Трявна. Останете винаги свързани с най-хубавото училище – Славейковото, със Славейковия род и с възрожденска Трявна. Бъдете здрави и вдъхновени и продължавайте да прославяте нашия град! Честит празник!“ завърши кметът на Община Трявна.

Своето поздравление по случай 24 май отправи и председателят на Обществения съвет към училището, след което празничната програма продължи с талантливите изпълнения на възпитаниците на най-старото училище в Трявна. По традиция бяха раздадени грамоти на всички ученици, прославили учебното заведение през годината на различни конкурси, състезания, олимпиади и проекти.

Емоционалните обръщения с пожелания за смелост, дерзание и успех в голямото предизвикателство наречено живот, които си размениха дванадесетокласниците и единадесетокласниците, и тази година, предизвикаха сълзи в очите и вълнение в душите. Зрелостниците получиха поздравителен адрес и плакет под формата на ключ от кмета на Община Трявна, който подчерта неговата символика и силата да отваря и най-тежките врати пред всеки един от тях.

Букети с цветя, факли и дим, искрени прегръдки и споделени емоции. Сбогуване с училищното знаме и запомнящо се отброяване от 1 до 12. Така, абитуриентите от Випуск 2023 бяха изпратени на днешния 24 май.

Тържественото отбелязване на празника продължи с поднасяне на букети пред барелефите на Петко и Пенчо Славейкови и паметника на Петко Славейков от кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна. Своята почит към патрона на учебното заведение и неговия син отдадоха още възпитаници на Славейковото училище и директори на детски градини и училища.

Общоградското шествие премина по пешеходната улица към площад „Капитан дядо Никола“ и изпълни града с детски смях и глъч от малчуганите на ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Знамена, портрети на духовни просветители и патрони на учебни заведения бяха гордо носени и от възпитаниците на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, които също се включиха в шествието.

Песни и стихчета за буквите, азбуката и светлата бъднина показаха, че децата на Трявна знаят същността на празника 24 май и гордо следват пътя на знанието. Празничният концерт изяви ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, ДГ „Калина“ – гр. Трявна, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна. Площадът пред емблематичната възрожденска Часовникова кула се изпълни с десетки учители, родители и гости на града, които бяха поздравени от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

„Горди сме, че сме българи! Благодаря на Вас, скъпи учители за всеотдайността и за всичко онова, което правите и давате на нашите деца, за да израснат те като личности и да вървят заедно с Вас по пътя на доброто, вярата и знанието, за да имаме едно по-добро бъдеще. Благодаря и на Вас, скъпи ученици, затова, че не спирате да полагате усилия да се изучите, за да бъдете горди потомци на Славейковия град. Да бъдете горди потомци на възрожденска Трявна! Честит празник и на добър час!“ завърши своето обръщение г-жа Силвия Кръстева.

Община Трявна поздравява още веднъж всички българи по повод днешния светъл 24 май и пожелава най-вече здраве, светла бъднина, духовно и културно обогатяване от изворите на безценното знание!

Честит празник!