ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

май 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми преподаватели,
Уважаеми просветни и културни дейци,
Скъпи ученици,

Имам честта и удоволствието да Ви поздравя по случай един от най-светлите и мили български национални празници – 24 май! Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Денят на канонизираните светци, които са създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата!

И днес, празникът настъпва с онази своя тържественост, която ни напомня най-вече значимостта на завещаното ни културно богатство от двамата братя Кирил и Методий. Благодарение на него имаме своя история, написана и съхранена в летописните книги от нашите предци и знания, предавани във времето от възрожденските радели, първи последователи на славното дело на създателите на буквите и азбуката. Онези духовно извисени лица, които с трепет и вълнение са учели на четмо и писмо жадните за знания детски очи и са изграждали пътят на светлата им бъднина! 

И не случайно на този ден се прекланяме пред славното дело на светите братя и на всички тези първоучители и радели на българската книжовност! Не случайно дворовете на българските училища и детски градини се огласят от Химна на българската просвета „Върви, народе възродени!“. Думи, които предизвикват преди всичко гордост и вълнение в сърцата на всички нас и доказват, че науката е слънце, а пътят на знанието е само напред! 

Днес се обръщам с дълбок поклон и уважение и към всички Вас, учители! Благодаря Ви за усилията, за старанието и за желанието, с които не спирате да учите нашите деца и да разкривате пред тях силата и обаянието на българския език! Благодаря Ви, че продължавате да прославяте възрожденска Трявна и Ви пожелавам още много нови достигнати културни висини! Убедена съм, че най-голямата награда за всички Вас остават творческите постижения на Вашите ученици и именно те Ви радват най-много! 

На Вас скъпи ученици и абитуриенти, пожелавам да бъдете преди всичко здрави и да не спирате да се обогатявате! Помнете, че знанието е сила и то е ключът към най-тежките и трудни за отваряне врати пред Вас! Учете, обичайте и ценете своя роден език и култура! И утре го предайте на своите деца! Останете горди последователи на Славейковия град и реализирайте своите мечти! На добър час!

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна