ТРЕВНЕНСКИ ДЕВОЙКИ ПРЕСЪЗДАДОХА ОБИЧАЯ ЛАЗАРУВАНЕ НА ЧАРШИЯТА В ТРЯВНА И РЕМО „ЕТЪР“-ГАБРОВО

април 8, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

За втора поредна година тревненски девойки лазаруваха на възрожденската чаршия в Трявна и възрожденската чаршия в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово и пресъздадоха традиционния обичай, свързан с един от най-красивите и цветни пролетни празници Лазаровден. Инициативата се осъществява съвместно между РЕМО „Етър“ – Габрово, Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“, НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците. В „Училището за лазарки“ тази година участие взеха 15 възпитанички от Славейковото училище в Трявна, като в пресъздаването на обичая участваха още девойки от Габрово и Дряново.

Още от ранни зори момичетата огласиха, с традиционни за обичая лазарски песни, двора на музей „Даскалова къща“, където сплитаха своите венчета и се подготвяха за празника в Трявна. Именно там първи ги посрещнаха домакините на възрожденската къща в лицето на директора на СМРЗИ – Трявна г-жа Юлия Нинова и екскурзоводния екип на музея. Своите поздравления към момичетата отправи и кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която пожела на девойките да бъдат здрави и все така красиви като пролетните цветя на техните лазарски венчета. В знак на благодарност момичетата бяха дарени с яйца и дарове за здраве, както традицията повелява на днешния празник.

Лазарската група бе водена от 16-годишната Василена Николова, която влезе в ролята на кумица, след като миналата година нейното венче първо тръгна по течението на р. Тревненска. С много радост, трепет и вълнение, девойките огласиха старата част на Трявна и поздравиха стопаните на гостилница „Балабановата къща“; Възрожденско кафене на пясък; магазин за бижута и аксесоари „Габи“; магазин „Етно Дюкянъ“; магазин за парфюмерия и козметика „Escape“; магазин „Шареното копче“; магазин за сувенири при Драго и Искра; Дърворезбарска работилница „Тревненско слънце“ и магазин за сувенири „Далия“.

Стопаните посрещнаха лазарките с голяма благодарност за песните, наричанията и благословията за здраве, които момите им отправиха. Празникът събра десетки жители и гости на града, които не спираха да се любуват на възстановката и атмосферата на обичая в Трявна.

Момичетата стигнаха до Кивгирения мост в града с традиционното за Лазаровден моминско хоро „буенек“, откъдето хвърлиха в студените води на р. Тревненска своите сплетени венчета. Първо сред тях бе това на 17-годишната Леда Петрова, която според традицията, първа ще се задоми от лазарките.

Празникът завърши с лазарски песни и танци на площад „Капитан дядо Никола“, където малки и големи имаха възможност да се снимат с момичетата и още веднъж да ги поздравят за спазването на традициите и пресъздаването им в днешно време.

По-късно през деня тревненските девойки пресъздадоха обичая лазаруване и на възрожденската чаршия в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово, който събра стотици български и чуждестранни гости. И тук, момичетата огласиха старата част на музея и поздравиха стопаните на къщите и работилниците, които посетиха. Първо във водите на р. Янтра тръгна отново венчето на 17-годишната Леда Петрова.

В края на възстановката всички момичета получиха удостоверение от РЕМО „Етър“ – Габрово, с което вече могат да се момеят и гиздят и поздравления за успешно преминатото обучение в тазгодишното „Училище за лазарки“ на етнографския музей.