ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА ВЕЛИКДЕН С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ, БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР И ЗАБАВНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА

април 16, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СЪБИТИЕТО БЕ ОРГАНИЗИРАНО ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА И НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ КЪМ ТРЕВНЕНСКАТА ДУХОВНА ОКОЛИЯ 

Днес православният християнски свят отбелязва Възкресение Христово – празникът на празниците! Денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос и възтържествуването на живота над смъртта. Великден бе посрещнат с отслужване на вечерно пасхално богослужение във всички храмове на територията на Община Трявна, които събраха стотици вярващи жители и гости за празника.

С „Христос Воскресе!“ се поздравиха и всички присъстващи днес, навръх Великден, по време на организираното празнично отбелязване на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Богатата програма, подготвена от Община Трявна и Неделното училище към Тревненската духовна околия, започна в късния следобед със записване на участници в обявената надпревара за най-здраво великденско яйце и спечелване на голямата награда – ваучер на стойност 100 лв. Малко след това, малчуганите пяха, играха и се веселяха в компанията на гост-аниматор от Държавен куклен театър – Габрово, който не спря да забавлява децата през цялото време.

В битката за най-здраво великденско яйце се включиха общо 34 участници, които спазиха традицията и се сбориха помежду си. Пръв сред тях със своя „бияч“ се нареди Константин Цанев, който победи своите опоненти. Голямата награда малчуганът получи от зам.-кмета на Община Трявна, който поздрави децата за тяхното участие. Предметни награди и грамоти бяха връчени и на класиралите се на второ и трето място, а на всички останали бяха раздадени поощрителни отличия.

Празникът продължи с големия великденски концерт, който изяви местни таланти и деца от Неделното училище към Тревненската духовна околия. За здравето и благоденствието на всички хора бе изпълнена молитвата „Отче наш!“, след което зам.-кметът на Община Трявна отправи своите поздравления и благодарности по случай днешния светъл християнски празник.

„Изключително съм щастлив от инициативността на йерей Николай в подготовката на този празничен великденски концерт и участието на тревненските деца, защото хубавото нещо на църквата, на духовенството и на това, което е организирано днес, е точно обединението на нашите деца – заедно те ще изпълнят нещо, което са подготвили със страшно много старание за всички нас! И ние трябва да ги аплодираме силно за това!“ допълни още г-н Марин Маринов.

Участие във великденския концерт взеха деца от Неделното училище към Тревненската духовна околия, ДГ „Калина“ – Трявна, Вокална група „Бърборани“ в ръководител Мая Рачева и Вокална група по народно пеене с ръководител Николина Кирилова към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна. Събитието събра десетки родители, жители и гости на града, които не спираха да се радват на музикално-поетичните изяви на децата, а от сцената на площада прозвучаха изпълнения като „Мой стих“ и „Христос Воскресе!“.

За смирение, обединение и любов помежду ни призова йерей Николай в края на концерта.

„Честит празник на всички! Пожелавам Ви на първо място здраве и нека след като в тези светли дни сме си взели върбови клонки, сме минали под масата, взели сме си от Благодатния огън, нека да вземем от мира и от любовта, които ни е завещал Христос с живота си тук на земята! Нека да се поучим от тези прекрасни деца, които ни показаха, че наистина когато сме заедно, когато правим нещо обединено, то става прекрасно, така че нека все повече и повече имаме любов помежду си, тя да ни обединява, да ни дава сили да забравяме различията си и по този начин да продължаваме живота си напред! За днешното прекрасно тържество, аз съм благодарен преди всичко на г-жа Колева, която много помага за дейността на Неделното училище, на Община Трявна, която също помогна за това прекрасно събитие, на всички участници, на всички родители и на всички Вас, че останахте докрая и присъствахте на този прекрасен празник! Дай Боже това да се превърне в една добра традиция! Христос Воскресе!“ завърши местното духовно лице.

Дейността на Неделното училище бе подпомогната и с организирания благотворителен великденски базар, който се проведе паралелно с подготвените празнични занимания на площада пред читалището. Десетки се включиха и дариха като си закупиха красиво изработени сувенири, изписани великденски яйца и картички, дело на децата от Неделното училище, Сдружение „Цветница“ и представителите на Социалните услуги в общността.

Базарът продължава и през утрешния ден, 17 април, от 09:00 ч. до 12:00 ч. под колонадата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна. Заповядайте!

Фотограф: Димитър Сотиров 

*Всички снимки от събитието ще откриете на нашите официални FB страници – „Община Трявна“ и „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.