ТРЯВНА ПРЕСЪЗДАВА ЕНЬОВДЕН С ЕДИНСТВЕНОТО У НАС ЖЕНСКО САМОДИВСКО ХОРО ВЪВ ВОДИТЕ НА РЕКА ТРЕВНЕНСКА

юни 21, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ТАЗИ ГОДИНА ПРАЗНИКЪТ СЕ ОРГАНИЗИРА СЪВМЕСТНО СЪС СЕМЕЕН ХОТЕЛ „СОКАЙ“ И ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН НА ПЛОЩАД „КАПИТАН ДЯДО НИКОЛА“ ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД С БОГАТА ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА И ТРАДИЦИОННО ПРОВИРАНЕ ПРЕЗ ЕНЬОВСКИЯ ВЕНЕЦ 

Наближава един от най-красивите, цветни и в същото време мистични летни празници у нас – Еньовден. Празникът на билките, известен още и като Ден на слънцето, стои редом до големи такива като Рождество Христово, Възкресение Христово, Гергьовден, Димитровден и др. и се отбелязва всяка година на 24 юни. Свързан с множество вярвания за лечебните сили на слънцето, водата и билките, Еньовден по традиция ще бъде отбелязан в цялата страна с различни събития и обичаи, но само във възрожденска Трявна ще премине с извиване на кръшно самодивско женско хоро във водите на река Тревненска.

То ще бъде поведено от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева от старинния площад „Капитан дядо Никола“ и ще се извие във водите на река Тревненска под живия музикален съпровод на каба гайда и тъпан.

Преди кулминацията, обаче, празничната програма предвижда разказ и викторина с награди, свързани с вярванията, обичаите и преданията за Еньовден; занимания за деца със съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна; музикални и фолклорни изпълнения с участието на деца от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, Николай Желев – гайда и Иван Карагьозов – тъпан; раздаване на ароматен билков чай и традиционна българска питка с мед за здраве и благоденствие; сплитане на венчета, както и провиране през голям Еньовски венец.

Отбелязването на празника ще започне точно в 10:00 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна.

Част от атмосферата, тази година, ще бъде обособен битов кът от семеен хотел „Сокай“ – гр. Трявна с дървена каручка и изложение на характерните за тревненския край народни носии, известни с красивия си женски накит за глава – сокай.

Не на последно място, Еньовден ще допълнят красивите бижута и аксесоари от мед, ръчно изработени от талантливите ръце на майстор Златомира Иванова, която ще представи своето арт ателие по време на празника.

Отбелязването на тазгодишния Еньовден ще започне ден по-рано, на 23 юни 2023 год., с потребителите и екипа на Социалните услуги в общността, които в 09:45 ч. ще приветстват кмета на Община Трявна и също ще представят мистичните поверия, свързани с 77-те и половина на брой еньовски билки и техните лековити сили.

Община Трявна приканва всички жители и гости на града за съвместно отбелязване на летния празник и споделяне на подготвената програма с много настроение и забавни емоции.

Очакваме Ви!

ЕНЬОВДЕН В ТРЯВНА

24 юни 2023 год., 10:00 ч.

площад „Капитан дядо Никола“ 

– Разказ за билките и Еньовден

– Фолклорна програма

– Детска работилница „Билков хербарий“

– Провиране през Еньовски венец от 77 билки и половина

– Женско „самодивско“ хоро във водите на Тревненска река

Всеки гост на нашия празник ще получи по чаша ароматен чай с мед.

Заповядайте, за да научите защо на този ден Слънцето „трепти“ и какво се случва, когато човек го види, защо на този ден росата има лечебна сила и защо билките трябва да са 77 и половина.

Станете част мистерията на Еньовден – празник на лечебната сила на билките, на водата и Слънцето.

Дрескод: Препоръчително е жените да бъдат облечени с народна носия, бяла роба или дреха с етно мотиви.