ТРЯВНА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 186 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ С ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА „ЛЪВСКИЙ-ЕВРОПЕЕЦ В БЪЛГАРСКО“

юли 14, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА СЕ ОРГАНИЗИРА ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА 

На 18 юли 2023 год. се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод и във връзка с 150-та годишнина от обесването му, Община Трявна организира прожекция на филма „ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“, който ще бъде представен на голям екран в деня на честването. 60-минутната история за живота и делото на незабравимия революционер ще бъде излъчена на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното читалище в Трявна от 21:00 ч.

На прожекцията на филма ще присъстват кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която ще отправи своите слова по случай 186-та годишнина от рождението на Левски, сценаристът на филма г-жа Илиана Минковска и поетът г-н Красимир Стефанов. Двамата ще изнесат кратка беседа преди и след филма, както и кратък поетичен рецитал, свързан с делото на Апостола на свободата.

„ЛЪВСКИЙ-Европеец в Българско“ е хибридно-документален филм с игрални и анимационни възстановки. Автор на лентата е младият режисьор и основател на „Незабравимата България“ д-р Искрен Красимиров. Главната роля е поверена на актьора Симеон Владов, а разказвач на житейската история на Левски е журналистът Златимир Йочев. Консултанти на филма са историците проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов.

По-рано през деня кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна ще отдадат своята почит пред барелефа на Васил Левски на Поп-Ангеловата къща, където Апостола на свободата е намирал неведнъж своето убежище при идването си във възрожденския град. Местното ръководство ще поднесе своите цветя точно в 10:00 ч. Жители и гости на града също ще могат също да се поклонят и да отдадат своята признателност към делото на Апостола на свободата.