ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ноември 1, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ С УЧАСТИЕТО НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА ПРЕМИНА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА ГРАДА С ПОРТРЕТИ НА НАРОДНИ БУДИТЕЛИ, ТРИБАГРЕНИЦИ И ПАТРИОТИЧНА ПРОГРАМА 

1 ноември! Ден на народните будители! Празник, в който по традиция българите почитат паметта на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, деятели и борци, дали живота си в името на националното ни Освобождение.

Възрожденска Трявна, и тази година, отбеляза 1 ноември с богата празнична програма, шествие по главната улица на града и патриотични изпълнения с участието на общински детски градини и учебни заведения в лицето на ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, ДГ „Калина“ – гр. Трявна, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци.

Тази сутрин старинния площад „Капитан дядо Никола“ се изпълни с десетки деца, ученици, преподаватели, деятели и родители, които с портрети на будители и трибагреници в ръка демонстрираха своята почит и признателност към днешния празник.

Своята признателност изразиха още културни деятели от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, както и читалищното настоятелство на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Събитието бе официално уважено от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, които също отдадоха своята почит към всички национални будители. В поздравителното си слово ВрИД кмет на Община Трявна г-жа Стеляна Бонева подчерта, че благодарение на първоучителите и борците за Национална свобода, днес ние имаме изградени самочувствие и самосъзнание на горди българи, които са свързани с народната ни признателност!

„Стореното от будителите в името на нашата мила Родина няма как да бъде забравено и то може само да ни учи на всеотдайност и последователност! Възрожденска Трявна също има не малко будители и радетели, пред които днес отново се прекланяме! И благодарим! За чистотата и силата на духовното, за всичко онова, което ни е съхранило като народ с история и традиции във времена на тежки, драматични и съдбовни събития!

Нека все така уверено браним и отстояваме завещаното ни от тях и да изричаме с гордост светлите им имена! Да продължаваме да бъдем тези ярки наследници, за които духовното развитие и израстване ще остане основен приоритет!

Пожелавам на всички съвременни културни, читалищни и просветни дейци най-вече здраве, силен дух и вдъхновение! Запазете любовта към книгите, познанието и бъднината и ги предавайте на идните поколения! Гордо защитавайте представата, която имаме за българския просветител и увенчавайте с успех всяко Ваше бъдещо начинание!

Честит празник!“, заявърши временно изпълняващия длъжността кмет на Община Трявна в своето поздравително обръщение по случай Деня на народните будители днес.

Празничната програма започна с патриотични изпълнения на децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които рецитираха стихчета и маршируваха с портретите на народни будители и трибагреници в ръце пред Часовниковата кула в Трявна.

Последва традиционно шествие по главната улица на града с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо, барелефа на проф. Пенчо Н. Райков, паметника на Петко Славейков, бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови, паметника на Пенчо Славейков и паметника на Ангел Кънчев.

Пред лика на своите патрони, учениците от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и СУ „Петко Р. Славейков“ също представиха подготвени изпълнения, с които доказаха, че съхраняват и предават завещаното им от предците и почитат българските празници.

С патриотични стихчета за Ангел Кънчев и народните будители, песничка и рецитиране се изявиха и децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които се включиха в програмата пред паметника на тревненския революционер.

Гордо застанали пред неговата фигура своята почит отдадоха още учениците от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци, които също изпълниха подготвени песни и стихотворения.

В края на тържественото отбелязване на Деня на народните будители в Трявна, всички деца си тръгнаха с образователни картички и книжки с информация за живота и делото на отделни български радетели във времето.

Наградите бяха раздадени за активното участие на всички по време на проведената съпътстваща викторина с въпроси пред барелефите и паметниците на тревненските деятели, свързана с техния принос за историята на възрожденския град и страната ни.

Община Трявна още веднъж благодари на всички, които днес взеха участие в подготвената тържествена програма и отдадоха своята почит към паметта на народните ни будители!

Честит празник!

*Всички снимки от днешното събитие ще откриете на официалната ни FB страница – „Община Трявна“.