ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ноември 1, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми учители, културни и читалищни дейци,
Уважаеми книжовници и просветители,

Днес отново отбелязваме 1 ноември – един от най-светлите и значими официални празници у нас. Денят на народните будители, в който всички ние отново свеждаме глави пред делото и приноса на онези знайни и незнайни създатели и пазители на българската духовност, език и култура!

Благодарение на първоучителите и борците за Национална свобода, днес ние имаме изградени самочувствие и самосъзнание на горди българи, които са свързани с народната ни признателност! Стореното от будителите в името на нашата мила Родина няма как да бъде забравено и то може само да ни учи на всеотдайност и последователност!

България е преминала през не малко падения и възходи, но винаги е успявала да съхрани своите духовни ценности, морал и традиции. Неслучайно за пръв будител на нацията се приема Паисий Хилендарски, който българският народ знае и почита като Отец Паисий. Той е този, който в едни от най-трудните времена пише „История Славянобългарска„, която векове наред озарява пътя ни напред със силата на знанието.

Възрожденска Трявна също има не малко будители и радетели, пред които днес отново се прекланяме! И благодарим! За чистотата и силата на духовното, за всичко онова, което ни е съхранило като народ с история и традиции във времена на тежки, драматични и съдбовни събития!

Нека все така уверено браним и отстояваме завещаното ни от тях и да изричаме с гордост светлите им имена! Да продължаваме да бъдем тези ярки наследници, за които духовното развитие и израстване ще остане основен приоритет!

Пожелавам на всички съвременни културни, читалищни и просветни дейци най-вече здраве, силен дух и вдъхновение! Запазете любовта към книгите, познанието и бъднината и ги предавайте на идните поколения! Гордо защитавайте представата, която имаме за българския просветител и увенчавайте с успех всяко Ваше бъдещо начинание!

Честит празник!

 

С уважение,

СТЕЛЯНА БОНЕВА
ВрИД Кмет на Община Трявна

Изображение: primorsko.bg