ВЪВЕЖДАТ СЕ ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ГРИП В ОБЛАСТТА

януари 19, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Поради увеличената заболеваемост от Остри респираторни заболявания и Грип на територията на област Габрово, достигнала епидемични стойности 309 на 10 000, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общините в област Габрово. Решението бе взето днес на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ с оглед осигуряване здравето на населението в областта и след съгласуване с Главния държавен здравен инспектор. На срещата присъства и заместник-кмета на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова.

В разписаната Заповед се посочва, че се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации.

Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни. В детските градини, ясли и училища ще се провежда стриктен ежедневен филтър.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Подробности ще откриете в прикачената Заповед на директора на РЗИ – Габрово тук:

ЗАПОВЕД