ВЕЧЕ ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ „ДА РАЗЛЮЛЕЕМ БАЛКАНА“ В ПЛАЧКОВЦИ РАЗИГРАВА МАЛКИ И ГОЛЕМИ С МАГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

юли 26, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

За единадесета поредна година Плачковци се превърна в балканската столица на българския фолклор и обедини осем танцови състава от всички краища на страната. Китното градче представи традиционни ритми, под чиито звуци малки и големи извиха не едно или две кръшни хора на площад „Илинден“ през изминалата събота, 22 юли 2023 год. Не случайно, знамето на тематично наименувания фестивал „Да разлюлеем Балкана“ гордо се вееше, окачен върху фасадата на Кметство Плачковци и напомняше, че българската народна музика е сред основните неща, които ни обединяват като нация.

Събитието бе официално открито от кмета на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов, който благодари на всички участници и ги поздрави за безкористната им любов към българския фолклор и народните традиции.

„Благодарение на сърцати хора като Вас, българският фолклор и традиции се съхраняват и предават. Вие давате сърце и душа в създаването на Вашите танци и музика. Вие творите радост и безкористност в името на България. Нека любовта към българските традиции и фолклор ни събират всяка година тук. Нека Вашият несломим дух да остане борбен, така че да не забравяме миналото, за да се говори навсякъде по света за България!“, заяви в своето приветствено слово кметът на Кметство Плачковци.

Начало на фолклорния фестивал „Да разлюлеем Балкана“ поставиха талантливите танцьори от Фолклорна танцова формация „Илинден“, които заедно със съдействието на НЧ „Пробуда – 1924“ и Кметство Плачковци стоят в основата на събитието и неговото развитие във времето.

Всички танцови формации получиха грамоти и почетни плакети с логото на фолклорния фестивал „Да разлюлеем Балкана“ от кметът на Кметство Плачковци.

Кметът на Община Трявна също отправя своите поздравления по случай провеждането на единадесетото издание на фолклорния фестивал и пожелава на всички все така ревностно да съхраняват и предават българските традиции и да носят любовта към родното винаги в сърцата си.