ВНУЦИТЕ ВЛАДИГЕРОВИ СРЕД СВЕТОВНОИЗВЕСТНИТЕ ВИРТУОЗНИ ИМЕНА ПО ВРЕМЕ НА „TRYAVNA ART FESTIVAL“ 2023

юли 26, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ КЛАСИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ В ТРЯВНА СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ЗА СЕДМА ПОРЕДНА ГОДИНА ЩЕ СЪБЕРЕ НА ЕДНО МЯСТО ДЕСЕТКИ ВИРТУОЗИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ 

„Tryavna Art Festival“– единственият по рода си класически и джаз фестивал в Трявна, утвърдил се във времето като неизменна част от културния календар на Община Трявна. Негови главни организатори са цигуларят Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова, които и тази година ще превърнат възрожденския град в арена на виртуозни изпълнения и музикални шедьоври. Седмото издание на фестивала започва на 31 юли 2023 год. /понеделник/ и в рамките на седем дни ще предложи на жители и гости на града палитра от събития като концерти, изложба, кино, както и традиционното издание на музикалния конкурс за изпълнители, придобил международен статус.

„Tryavna Art Festival“ 2023 се провежда под егидата на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие VII-то издание на фестивала от 19:00 ч. в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Вечерта ще предложи концерт на виртуозни изпълнители от страната и чужбина, които са и преподаватели в майсторските класове на Лятната музикална академия на фестивала.

Петото издание на международният музикален конкурс за изпълнители в рамките на „Tryavna Art Festival“ 2023 започва на 01 август /вторник/ от 13:00 ч.

„Тази година има рекорден брой записали се участници – близо 130 от страната и чужбина. Във вторник стартираме с онлайн конкурс за тези, които си изпращат видеата и професорите ги гледат на място в Трявна. Отделно има и присъствена форма. Горе-долу половината са онлайн, половината са присъствено.“, споделя цигуларят Димитър Малакчиев и допълва програмата за втория ден от фестивала в Трявна с концерт „В търсене на песента: мелодии из фолклора и класиката“ от 19:00 ч.

Любителите на класическите изпълнения ще могат да се насладят на Дуо Ризови и приятели, които на 02 август /сряда/ от 19:00 ч. ще изсвирят подбрани музикални шедьоври от XVIII век. Потомците на фамилия Владигерови ще излязат на сцената на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна на следващия ден и ще представят своя албум „Веселите Владигерови“ за втори път в страната.

„Реално Трявна ще бъде вторият град, след София, на чиято сцена по време на „Tryavna Art Festival“ 2023 внуците на големия български композитор, музикант, диригент, педагог и общественик Панчо Владигеров ще представят своя нов албум – „Веселите Владигерови“. Ще бъдат изсвирени джаз и класически произведения от времето на Владигеров до наши дни. Преди това ще проведем и заключителните концерти на майсторските класове от Международната музикална лятна академия 2023, така че това ще ни бъде най-наситеният ден с цели четири концерта.“, споделя още Малакчиев.

Оригинални творби и аранжименти за шест и осем ръце на два рояла – за първи път по време на „Tryavna Art Festival“ 2023. Това ще предложи класическият спектакъл на 04 август /петък/ от 19:00 ч. Съботният ден ще представи изложбата „Да докоснеш Миро“ на Димитър Войнов и джаз концерт на Станислав Арабаджиев в Галерия „АРТ-М“ в Трявна от 18:00 ч.

„И тази година ще имаме пътуващо кино на Live 7 TV – първата по рода си телевизия за изкуство в България. Избрали сме да излъчим комедията „Голата истина за група жигули“ и каним всички жители и гости на града да заповядат от 20:00 ч. в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871″ в Трявна в предпоследния ден от нашия Арт фестивал.“, допълва главният организатор на събитието.

„Tryavna Art Festival“ 2023 ще завърши със заключителен концерт и награждаване на лауреатите от Пети международен музикален конкурс за изпълнители в рамките на фестивала. Призовете ще бъдат връчени от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и главните организатори на събитието.

По време на „Tryavna Art Festival“, от 31 юли до 06 август 2023, пред сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна ще присъстват и представители на Фондация „Четири лапи“. Те ще представят своята дейност, реализирани до момента проекти, както и бъдещи такива в партньорство с Община Трявна.

Очакваме Ви! Заповядайте!

Цялостна програма и на английски език: