ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ХИТОВИЯ БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ „ГЕТО“ ПО ВРЕМЕ НА НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2024

май 31, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

БИЛЕТИТЕ СА В ПРОДАЖБА ОТ 04 ЮНИ 2024 ГОДИНА 

Имаме удоволствието да Ви поканим на хитовия балетен спектакъл „Гето“ на 14 юни 2024 г. /петък/ от 19:00 ч. Държавна опера – Стара Загора ще излезе на сцената на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна и ще зарадва всички гости с постановката на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца. Събитието е част от тазгодишните Национални Славейкови празници, които се провеждат във възрожденска Трявна под патронажа на президента на Република България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Билети ще бъдат пуснати в продажба на 04 юни /вторник/ и ще могат да бъдат закупувани всеки делничен ден от касата на читалището. Стойността на един билет е 10 лв., а работното време на касата – от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:30 ч. до 17:30 ч.

Хитовият спектакъл е реализиран от: сценография Тодор Демеров, костюми Мария Христова, като премиерата на постановката се осъществява на 21 май 2019 г. Дългогодишният асистент и съмишленик на Марио Пиаца Людовик Парти е също главна фигура в работата по подготовката и осъществяването на атрактивното и вълнуващо заглавие. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора.

Прочувствената история от живия живот ГЕТО ще бъде разказана от младите и талантливи балетни солисти в лицата на Анелия Димитрова, която ще бъде в ролята на Сара, Марсело Молина – в ролята на Давид, Ромина Славова в ролята на Душата, Томоки Ишиго в ролята на Равина.

Човек се затваря в различни видове гета – от религията, расата и етноса през гетото на личната си перспектива в живота – богатство, интелект, емоции, до гетото на виртуалния свят, който заплашва да го изпразни от автентичност. Границите им се прекрачват само чрез енергията на съзиданието. За евреите клезмер-музиката изразява нещо съкровено и свещено, с което те никога не се разделят. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от оперната прима на Старозагорската опера Офелия Христова и соло цигулка Румен Какамъков.

Действието се развива в три сцени. Първата е еврейската сватба. Празнуват младоженците (Той и Тя), главният равин, младежи и уважаваните възрастни евреи. В патриархалната идилия има място за всеки и всички са добре дошли.

Неочаквано сватбата е прекъсната. Мъжете тръгват в неизвестна посока и жените остават сами. Пластичните им фигурни композиции напомнят Стената на плача, жертвите в газовите камери, страданието от разрушената общност.

Третата част възстановява прекъснатата сватба. Главният равин загръща завърналия се мъж в изоставеччната му риза и го връща обратно в бащиния дом. Празникът продължава. Неспирният ритъм на живота съхранява духа на задружната общност.

Марио Пиаца е роден в Монреал, Канада. Учи класически балет в Италия и модерен танц в САЩ. Работи като хореограф с различни трупи по цял свят. Критиката открива в постановките му „горчива сладост в изразните средства, която съчетава агресия с мекота“. През 2018 г. е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“.

Времетраене: 1 час и 15 мин без антракт

Очакваме Ви!