ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 95 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАРИЙКА ТАРАПАНОВА

април 12, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА ГРАД ТРЯВНА И ВЕТЕРАН ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА 

Днес се навършват 95 години от рождението на Марийка Тарапанова – почетен гражданин на гр. Трявна и ветеран от Втората световна война. Човек, който остава в съзнанието на поколения тревненци със своята изключителна жизненост, отзивчивост , обществена ангажираност и сърдечност. Тарапанова напуска този свят на 20 септември 2017 год., но споменът за нейния принос в развитието и утвърждаването на червенокръсткото движение в Трявна, както и приносът за патриотичното възпитание на редица млади хора, не е забравен и до днес. Кметът на Община Трявна и целият екип на общинска администрация Трявна припомнят нейното дело и се прекланят пред нейната светла памет!

Поклон!

Марийка Тарапанова е родена на 12 април 1928 г. в гр. Трявна. Учи в  Славейковото училище и в Стопанското училище в Трявна. През месец октомври 1944 г. постъпва като доброволка-самарянка в Българската армия. Демобилизирана е през месец юли 1945 г., тръгвайки с последния санитарен ешелон от Унгария.

След завръщането си от фронта през 1945 г. започва работа в здравния пункт на фабрика „Св. Георги” в Трявна. От 1949 г. е на работа в Районна болница – Трявна. Завършва задочно средно специално медицинско образование в гр. Плевен. Последователно работи като медицинска сестра в Детска болница за белодробни заболявания – Трявна, Общинска болница „Д-р Т. Витанов”  и „Бърза помощ”. Целия си трудов стаж – 42 години – отдава на създаването и укрепването на здравеопазването в Трявна.

Г-жа Марийка Тарапанова има съществен и определящ принос за развитие и утвърждаване на червенокръсткото движение в Трявна. Заедно с д-р Петър Дертлиев ( по това време интерниран в Трявна ) слагат началото на безвъзмездното кръводаряване и десетилетия наред е сред най-активните радетели на това движение. След откриване сградата на новата поликлиника на общинската болница заедно с д-р Гиздов участва в разкриването на нов хирургичен кабинет.

Активно и неуморно работи за патриотичното възпитание на младите хора и за облекчаване на здравословното и материално състояние на болните и нуждаещите се граждани. През 1992 г. участва в разкриването на Обществена трапезария в Трявна и подпомага дейността й в продължение на 10 години посредством привличане на дарения. Дългогодишен заместник-председател на Общинската организация на Българския червен кръст в Трявна.

Госпожа Тарапанова е общински съветник в продължение на 3 мандата. През това време е секретар на Комисията по здравеопазване към Общинския съвет и на Комисията по хигиенизирането на общината. Деен участник във всички инициативи за хигиенизиране на гр. Трявна, за опазване здравето на неговите жители и подобряване условията за работа и почивка.

От 2000 г. г-жа Тарапанова е председател на Общинския съвет на ветераните от войните. Участва активно в изграждането на паметници на загиналите и тяхното поддържане.

През 2011 г. г-жа Марийка Тарапанова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Трявна“.

Носителка на много награди и отличия: Орден на труда, Златен медал на Българския червен кръст, Заслужил деятел на Българския червен кръст, Отличник на Българския червен кръст и Отличник на Министерството на народното здраве.

Напусна ни човек, съхранил изключителната си жизненост, обществена ангажираност, сърдечност и отзивчивост. Такава ще запомнят Марийка Тарапанова всички, които я познаваха и общуваха с нея.

Биографичните сведения за живота на Марийка Тарапанова са предостаени от Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна.

Снимка: Dariknews.bg