ИКОНАТА С ЧУДОТВОРНИТЕ МОЩИ НА СВЕТИ НИКИФОР ПРОКАЖЕНИЯ ПРИСТИГНА В ТРЯВНА

юни 27, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

СВЕТИНЯТА ЩЕ ОСТАНЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ В ГРАДА ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН 

С благословението на великотърновския митрополит Григорий, днес иконата с чудотворните мощи на Свети Никифор Прокажения тържествено пристигна в Трявна. Светинята бе посрещната с камбанен звън и десетки миряни в църквата „Св. Архангел Михаил“ в града. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания.

„Кажете на поне четирима-петима човека, защото едва ли има човек, който да няма нужда от това да се поклони пред мощите на светеца, да измоли нужното му в живота – било то за здравословни проблеми или за някои житейски трудности, с които всички ние всеки ден се сблъскваме“, сподели в начало на поклонението Ангел Бончев – автор на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Самият той подчерта, че човек трябва да вярва истински, за да достигнат молбите му до Бога, чрез помощта на светеца.

„Просто покланяне пред една икона и едни мощи, за които знаем и сме чули, че са чудотворни, това малко граничи със суеверието, защото иконата сама по себе си – боята, дървото, образа не правят чудеса. Нека онова, което ще Ви послужи в полза за всеки един от Вас, Свети Никифор да измоли от Бога, защото светиите сами по себе си могат само да измолват от Бога, те са по-близо до него от нас, които сме крайно грешни“, завърши Ангел Бончев.

Пред иконата и чудотворните мощи на Свети Никифор Прокажения днес се поклониха още ръководството на Община Трявна, общински съветници и служители на администрацията. Всеки желаещ може да закупи от авторските книги на издателя през целия ден в църквата.

В 18:00 ч. ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на всички миряни. Половин час по-късно официално ще бъде представена книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ с разказ за житието на светеца пред местната общественост в Трявна.

Заповядайте!