ИЛИНДЕН Е! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!

юли 20, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква почита паметта на Св. Пророк Илия – най-големият библейски пророк, който заедно с Моисей, се приема и за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Денят е известен още като Илинден – един от най-големите летни празници у нас.

Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово. Роден в град Тезвия, той бил ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството. Когато се появил на бял свят баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.“. Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

Илия живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел, които се покланяли на идоли и живеели нечестиво. Поради греховете им, светецът отишъл при тях и им предрекъл суша, която продължила цели три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

В българския народен календар Илинден е сред най-обичаните летни празници по време на жътва и вършитба. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена Света Литургия. Много православните храмове, особено в Югозападна България, носят името на Пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се големи общоселски събори и тържества. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.

Народната традиция повелява на днешния празник да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Вярва се, че ако на Илинден гърми овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана, Илияна, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Своят празник днес отбелязват още кожарите, кожухарите, фурнаджиите, самарджиите и керемидарите.

Община Трявна пожелава на всички тях да бъдат здрави, благословени и щастливи!