КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОТКРИ СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА КЛАСИЧЕСКИЯ ФЕСТИВАЛ „TRYAVNA ART FESTIVAL“ 2023

август 1, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ОТКРИВАЩИЯТ КОНЦЕРТ ИЗПЪЛНИ САЛОНА НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1871“ В ТРЯВНА И ДОКОСНА ПРИСЪСТВАЩИТЕ С КРАСИВИ ВИРТУОЗНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ

Единственият по рода си класически фестивал, който се провежда в Трявна – „Tryavna Art Festival“ официално започна вчера, 31 юли 2023 год. Честта да го открие, и тази година, получи кметът на Община Трявна, под чийто патронаж се провежда културното събитие. Г-жа Силвия Кръстева приветства десетките гости, които изпълниха салона на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна и пожела успех на седмото поред издание на „Tryavna Art Festival“.

„За мен е изключително удоволствие и чест да съм днес тук, сред Вас и да можем заедно да открием „Tryavna Art Festival“ 2023. Щастлива съм, че и тази година Трявна се превръща в средище на култура и изкуство и ще може да се насладим на всички онези изпълнения, на виртуозната музика, на онази емоция, която може да ни даде само тя – класическата музика. Надявам се, всички ние да забравим за миг за ежедневието, да изпитаме наистина онази емоция със сърцето и душата си и да ни изпълни с щастие.“, сподели кметът на Община Трявна и изказа своите най-искрени благодарности към основните организатори на събитието – цигуларят Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова.

„Тук е моментът да изкажа огромната си благодарност на г-н Малакчиев, да изкажа огромната си признателност за това, което прави, на г-жа Величкова, на всички изпълнители, на всички спонсори, за да може и тази година „Tryavna Art Festival“ да се състои. Радвам се, че всяка година този фестивал всъщност е неизменна част от културния календар на Община Трявна, че той се разраства и тази година ще имаме възможността да се насладим на изпълненията на световноизвестни изпълнители, на които, разбира се, трябва да изкажем огромната си благодарност. Благодаря на всички Вас за това, което правите, бъдете здрави, нека този ентусиазъм никога да не стихва, а на участниците пожелавам вдъхновение и успешни изяви. На добър час на „Tryavna Art Festival“ 2023!“, пожела при откриването на фестивала г-жа Силвия Кръстева.

Откриващият концерт предложи различни виртуозни изпълнения на пиано, кларинет, флейта, цигулка и виола, контрабас и туба, които докоснаха сърцата на всички гости и предизвикаха бурни аплодисменти. На сцената се изявиха доказани имена като Томислав Байнов, Левент Ивов, Христо Христов, Деворина Гамалова, Христофор Маринов, Димитър Иванов, Сирма Величкова, Николай Темнисков и Полина Антонова.

„Tryavna Art Festival“ 2023 се провежда с финансовата подкрепа на Община Трявна и ще продължи до неделя, 06 август 2023 год. Днес, 01 август 2023 год., любителите на класическата музика ще могат да се насладят на концерта „В търсене на песента: мелодии из фолклора и класиката“ с участието на Елица Стойнева-Кръстев – глас, Кристиана Михайлова – вилончело и Виктория Цоцкова – пиано. Събитието започва точно в 19:00 ч. в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

В рамките на „Tryavna Art Festival“ 2023, и тази година, се провежда утвърдилия се вече като неизменна част от него – Международен музикален конкурс за изпълнители. Своят ентусиазъм, любов и отдаденост към музиката ще представят в своите изпълнения общо 129 участници от 10 различни държави. Надпреварата се провежда в две форми – онлайн и присъствено. Заключителният концерт и награждаването на лауреатите ще се състои в неделя, 06 август 2023 год., когато е и официалното закриване на тазгодишното издание на фестивала.

Не на последно място, сред основните съпътстващи събития по време на „Tryavna Art Festival“ 2023 са изложбата „ДА ДОКОСНЕШ МИРО“ на Димитър Войнов, джаз концерта на Станислав Арабаджиев и кинопрожекцията на българския комедиен филм „Голата истина за група жигули“. Изненадата през тази година е участието на небезизвестните внуци на големия виртуоз Панчо Владигеров, които ще представят на сцената на народното читалище в Трявна своя албум – „Веселите Владигерови“.

Очакваме Ви! Заповядайте! Входът на всички събития е свободен!

С пълната програма на „Tryavna Art Festival“ 2023 ще се запознаете тук:

Фотограф: Димитър Сотиров