КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПОЗДРАВИ РЪКОВОДСТВОТО И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РС „ПБЗН“-ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 100-ГОДИШНИЯ ИМ ЮБИЛЕЙ

август 28, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СПОРЕД АРХИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ ТРЕВНЕНСКАТА ПОЖАРНА СЛУЖБА Е ОСНОВАНА НА 28 АВГУСТ 1923 ГОДИНА С РЕШЕНИЕ НА ТОГАВАШНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 

Днес кметът на Община Трявна поздрави ръководството и служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Трявна по случай 100 години от основаването на противопожарната дейност в града. Г-жа Силвия Кръстева поднесе своите най-искрени пожелания и благодари на всички огнеборци за безстрашието, отдадеността и професионализма, с които работят на първа линия. В знак на уважение кметът връчи поздравителен адрес и подарък на началника на РС „ПБЗН“ – Трявна гл. инсп. Станимир Петков.

100-годишнината събра десетки началници и служители на Районната служба през годините, които се поздравиха и с гордост заявиха, че до живот ще носят призванието си на огнеборци. Събитието бе уважено и от ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, които също благодариха за всеотдайността и усилията, които полагат пожарникарите в Трявна. Директорът на РДПБЗН – Габрово комисар Георги Русинов пожела на всички тях лека и безаварийна работа и връчи икона на цялата служба, която да ги закриля занапред.

По случай днешния празник всички пожарни автомобили и налично специализирано оборудване ще остане изложено пред сградата на полицията и пожарната в Трявна през целия ден.

*Първата пожарна команда в Трявна е създадена във вълненотекстилната фабрика „Свети Георги“. Разполагала е с бутална помпа и бурета за вода, возени в каруца. Била е собственост на фабриката, но се е използвала за гасене на всички пожари. Пожарникари са били нощните пазачи в града, както се разбира от протокол на Общината от 29 октомври 1889 год., съхранен в Държавния архив – Габрово. 

„За издържане на пожарна команда Тревненският градски общински съвет прие сумата 956 лева и 76 стотинки, които ще се ползват за трима нощни пазванти.“ 

При сигнал за пожар дежурният в кметството пазвантин е отивал във фабрика „Свети Георги“ и с тяхната техника и наличен състав тръгвали към пожара.

За начална дата на Тревненската пожарна се смята 28 август 1923 год. Тогава с протокол Общинският съвет взема решение за откриване на пожарна команда в Общината. С този протокол практиката да се ползва пожарната техника на фабриката се узаконява, защото в него е записано: „Поради липса на средства, на доброволни начала да се използват двете помпи и известен персонал, с който разполага фабрика „Свети Георги“. 

През 1930 год. чрез търг от Германия е доставена една двуколка с моторна пожарна помпа. Тя е с бандажни гуми и електромагнитно запалване. Вози се с коне и се обслужва от трима щатни пожарникари. Общината е използвала помпата и със стопанска цел. С протокол от 29 януари 1932 год. са определени таксите за използване на пожарната помпа – за изпомпване на геран 50 лева, а на мазе – 150 лева. 

Преломна година в развитието на Тревненската пожарна команда е 1940 год. Тогава Общината закупува от Германия автомобилна пожарна кола „Магирус“ за 450 000 лева. По предложение на кмета, управата решава да започне по стопански начин строителство на сграда за общинската пожарна охрана с гаражи и битови помещения, а със Заповед на кмета от 26 ноември 1940 год. е назначен първият пожарен командир – Филип Маринов Петров от Трявна.

Кап. инж. Божидар Христов 

Община Трявна още веднъж поздравява Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Трявна по случай 100-годишната от основаването на дейността им в града и пожелава на служителите преди всичко здраве, успех и сполука!