КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПОЗДРАВИ SOS ДЕТСКО СЕЛИЩЕ ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 30 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО ИМ

юни 26, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА БЕ ОФИЦИАЛЕН ГОСТ НА СЪБИТИЕТО, КОЕТО БЕ ОТБЕЛЯЗАНО НАВРЪХ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА С МНОГО НАСТРОЕНИЕ, ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ

SOS Детско селище Трявна отпразнува своята 30-годишнина от основаването си във възрожденския град и присъединяването си към голямото семейство на социалния проект като първо такова в България. Събитието бе тематично проведено навръх Международния ден на SOS Детски селища, който бе отбелязан в целия свят на 23 юни тази година. Кметът на Община Трявна бе сред официалните гости на празника, който събра десетки деца, семейства, жители и гости на града в двора на комплекса.

Г-жа Силвия Кръстева благодари на директора на SOS Детско селище Трявна за неуморния труд, обичта и грижите, които се полагат за децата през тези 30 години и за желанието на всички тях каузата „Дом“ и „Бъдеще“ да бъде една сигурна и стабилна реалност. Кметът на Община Трявна подчерта, че в лицето на местната власт социалното звено ще продължи да получава необходимата подкрепа за своето развитие и пожела здраве, успехи и вдъхновение по пътя на изпълнение на хуманната им мисия – дом, семейство и любов за всяко дете.

Празникът на SOS Детско селище Трявна бе уважен още от бившият заместник-министър на труда и социалната политика г-жа Росица Димитрова и заместник-кметът на Община Габрово г-жа Невена Минева, които също отправиха своите поздравления по случай годишнината от създаването на социалния комплекс във възрожденския град.

Необичайно семейно състезание „Мама, татко и аз“, „летяща библиотека“, забавни игри, много настроение и музика бяха само част от дейностите, с които екипът и децата на SOS Детско селище Трявна отбелязаха своя празник.

Международният ден на SOS детски селища се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта „SOS детски селища“ през 1949 година – Херман Гмайнер. Започва да се отбелязва година след смъртта му, през 1987 година, с различни детски мероприятия, партита, спортни занимания, игри и забавления, които продължават и до ден днешен.

Националното сдружение SOS Детски селища България се учредява през 1990 година, а две години по-късно бива прието в голямото семейство на Международната организация като 124-я му член. В момента в SOS Детски селища членуват общо 136 страни от всички континенти на света.