ЖЕНСКО САМОДИВСКО ХОРО СЕ ИЗВИ ВЪВ ВОДИТЕ НА РЕКА ТРЕВНЕНСКА НА ДНЕШНИЯ ЕНЬОВДЕН

юни 24, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЖЕНСКОТО САМОДИВСКО ХОРО БЕ ПОВЕДЕНО ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА И ЗАВЪРШИ ВЪВ ВОДИТЕ НА РЕКА ТРЕВНЕНСКА ПОД СЪПРОВОДА НА ГАЙДА И ТЪПАН НА ДНЕШНИЯ ЕНЬОВДЕН В ТРЯВНА

Днес празнуваме Еньовден – един от най-красивите и в същото време мистични и тайнствени български празници, известен още като Празникът на билките и Ден на слънцето. В православния календар неговото отбелязване се свързва и с рождението на Св. Йоан Кръстител. По традиция, всяка година, на 24 юни в сутрешните часове на деня се берат билки и лековити треви, чийто брой задължително трябва да бъде седемдесет и седем и половина. Вярва се, че всички болести са именно точно толкова като за всяка болка си има цяр, даже и за половината, незнайната, болест.

Възрожденска Трявна и тази година отпразнува Еньовден с единственото у нас женско самодивско хоро, което бе поведено от кмета на Община Трявна и завърши във водите на река Тревненска. Под музикалния съпровод на гайда и тъпан, кулминацията на празника разигра десетки жители и гости на града, които с голямо настроение и емоция се хванаха на хорото, тръгвайки от площад „Капитан дядо Никола“ до студените води на реката. Нагазвайки в огряната от слънцето вода, девойките се „окъпаха“ най-вече за здраве през цялата година.

Празничната програма започна точно в 10:00 ч. на старинния площад пред емблематичната за Трявна Часовникова кула, чийто възрожденски дух допълни обособен битов кът с дървена каручка, голям еньовски венец, аромат на билков чай и ръчно изработените бижута от мед на майстор Златомира Иванова.

Организатор на събитието бе Община Трявна, която тази година подготви празника съвместно със Семеен хотел „Сокай“ – гр. Трявна, Социалните услуги в общността към Община Трявна и съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

В своето празнично обръщение кметът на Община Трявна подчерта магичната сила на днешния Еньовден и свързаните с него поверия и предания и пожела на десетките присъстващи да бъдат най-вече здрави и благословени.

„За мен е удоволствие и тази година да Ви поздравя по случай един от прекрасните български празници – Празникът на билките. Днес още църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. В този ред на мисли, днес, наистина може да кажем, че имаме няколко празника, които може да отбележим, защото на днешния ден има много именици. Искам да им пожелая да са здрави, щастливи и благословени. Но нека не забравяме и едно от поверията на Еньовден – това е, че билките наистина са много лековити, че за всичките 77 болести и половина има лек, а за половината лекът е разковниче, което се бере със затворени очи и само малцина имат късмета да го откъснат. Освен това слънцето се къпе във водите на реките. Затова ние днес ще пресъздадем и този обичай. Ще се изкъпем във водите на река Тревненска за здраве и благоденствие. Честит празник на всички! Бъдете здрави!“, завърши г-жа Силвия Кръстева при откриването на днешния празник на площад „Капитан дядо Никола“.

Открай време магията на Еньовден се свързва още с красотата и силата на българската жена. Да бъдат горди от този факт пожела на всички присъстващи дами г-н Петър Манолов – собственик на Семеен хотел „Сокай“ – гр. Трявна, който също поздрави жителите и гостите на града по случай отбелязването на празника.

„Честит празник и от мен! Честит Еньовден! Денят на билките или както започваше едно стихотворение „любов от билки, билки на любов..“. Преди 20 години в сградата зад мен, Славейковото школо, в старите книги открих едни послания за силата, за красотата на българката. Тя е била изключително силна и корава жена, мъжете са били на гурбет, а тя се е грижила за всичко. И мили жени, с гордост навсякъде, където сте по света може да кажете „Аз съм българка!“. Този празник е празник за всички, които носят в сърцата си духовното, възвисеното, чистото и аз вярвам, че то ще пребъде! Ще пребъдем във формата на тези дни, в които сме тук – във водата, мълчаната, силната вода, където след малко ще нагазят момичетата, за да изиграят самодивското хоро. Честит празник, бъдете благословени!“, заяви собственикът на Семеен хотел „Сокай“ – гр. Трявна.

И докато гостите опитваха от ароматния билков чай с мед, похапваха от вкусната еньовска питка и свиваха своите венчета с билки и лековити треви за здраве, на място бе разиграна и викторина с въпроси, свързани с традициите и обичаите на Еньовден.

Знанията на малки и големи провери кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която награди с автентични сувенири всички познали с пожелание отново да бъдат здрави и благословени. Раздадени бяха и авторски книги, издадени от г-н Петър Манолов.

За настроението и празничната атмосфера на всички се погрижиха малките сладури от Детска градина „Калина“ – гр. Трявна, които изпълниха стихчета и песни за Еньовден. Българският фолклор докосна душите и сърцата на хората с несравнимите звуци на гайда и тъпан, изсвирени от Николай Желев и Иван Карагьозов.

Празникът завърши с традиционното преминаване през големия Еньовски венец и извиване на кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“, които за пореден път доказаха, че българинът обича и пази своите традиции и обичаи, съхранили ни през вековете като народ.

Община Трявна още веднъж поздравява всички именици, които празнуват днес и им пожелава здраве, щастие и благоденствие.

Снимки: Пламен Ковачев