ОБЩИНА ТРЯВНА ЗАПОЧНА ПОЧИСТВАНЕ НА КАМЕННИТЕ ПЛОЧИ И „ПАМЕТНИКЪТ НА СТРОИТЕЛЯ“ В ГРАДА

май 5, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, 05 май 2023 год., Община Трявна постави начало на нова инициатива, свързана с цялостно почистване и освежаване на каменните плочи и каменната скулптура „Паметникът на строителя“, намиращи се в парка срещу НГПИ „Тревненска школа“ в града. Работата по реновирането на мемориалния комплекс, посветен на редица известни тревненски майстори дюлгери, започна още от рано сутринта и ще продължи през следващите дни до приключване на планираните дейности.

„Върху каменните плочи стоят издълбани общо 73 имена на майстори строители, живели и творили в тревненско през XIX век. Сред тях се отличават и тези на най-именитите ни майстори дюлгери – Уста Димитър Сергюв, Уста Иван Давдата, Уста Генчо Кънев – Големия, Уста Димитър Ошанеца, Уста Иван Бочуковеца, Станьо Марангозина и др. До тях се извисява каменната скулптура, дело на прочутия самобитен и оригинален тревненски творец, проф. Кънчо Цанев (съвместно с авторски колектив с Георги Дойнов). Дължим много на нашите прочути майстори и поддържането на подобни паметни мемориали е най-малкото, което може да направим!“ споделя кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Предстои цялостно почистване и подновяване на буквите по каменните плочи. Планира се и цялостно облагородяване на парковото пространство.